Romania avea, la sfarsitul anului trecut, 80 de angajati in sistemul public, raportat la mia de locuitori, cu 19 mai mult decat in Italia, 15 mai mult fata de Spania si cu 11 mai multi salariati decat in Germania, arata un studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.
In sistemul public local erau inregistrati, la sfarsitul lui 2008, 1,72 de milioane de salariati, in scadere cu 10,4% fata 2005.

Pe primele locuri se afla Norvegia si Rusia, cu 182, respectiv 153 de salariati la mia de locuitori.

“Romania are mai multi angajati in sistemul public la mia de locuitori decat tari ca Italia sau Spania, din cauza ca statul detine inca destule companii ineficiente in domenii ca transporturi, utilitati sau productie. Insa, daca ne uitam la aceste tari putem observa ca au mai multi angajati decat Romania in Administratia Publica, Aparare si Protectie Sociala”, spune Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney.

Cei mai multi angajati din sistemul public local sunt in Administratie Publica, Aparare si Protectie Sociala, respectiv 22,1 la mia de locuitori, educatie – 17,3 si sanatate – 14,6. Pe de alta parte, cel mai mic numar de angajati din sistemul public national la mia de locuitori sunt in zona intermedierilor financiare, respectiv 0,89 salariati.

Comparativ, Spania are 21,56 de angajati in Administratia Publica, Aparare si Protectie Sociala.

“Sectorul public din Romania nu sufera din cauza numarului de salariati, ci de pe urma calitatii si a productivitatii. O reducere numerica a bugetarilor nu va duce la eliminarea problemelor”, afirma Weiss.

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a spus recent ca numarul bugetarilor urmeaza sa fie redus de la circa 1,4 milioane de persoane, in prezent, la 1,06 milioane de salariati, pana in 2015.

Analiza citata noteaza ca o problema mult mai importanta decat numarul angajatilor din sistemul public este reprezentata de populatia activa de pe piata locala a fortei de munca.

Doar circa 30% din tinerii romani de 15-24 de ani lucreaza, in vreme ce in Austria ponderea tinerilor salariati este 30,4%, iar in Norvegia, 62%.

“Chiar daca numarul angajatilor din sectorul public romanesc raportat la mia de locuitori este similar celui din alte state europene, Romania nu se poate compara cu alte tari europene in ceea ce priveste productivitatea muncii. Nu este posibil sa pui in balanta sistemul public din Romania, in care productivitatea este redusa, iar veniturile salariatilor de acolo sunt completate din onorariile achitate de clienti, asa cum se intampla in sanatate, de exemplu, cu un alt sistem dintr-o tara europeana cu o administratie matura”, mai arata studiul citat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri