Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca inghetarea pensiilor speciale ar fi creat o mai mare discriminare in randul pensionarilor decat scaderea pensiilor mari, in urma recalcularii acestora, precizand ca pensiile vor fi platite in functie de contributii.
"Aceste persoane nu si-au obtinut pensia pe baza contributiilor, ci pe baza unor legi discriminatorii care au fost date pentru ca s-a considerat ca sunt niste categorii mai importante. Faci asta atat timp cat ai resurse, insa cand statul nu mai are aceasta posibilitate, iti pastrezi pensia, insa valoarea acesteia va fi mai mica", a raspuns Seitan, intrebat daca nu exista riscul ca Legea unitara a pensiilor sa fie declarata neconstitutionala in cazul in care vor fi diminuate anumite pensii aflate acum in plata, informeaza NewsIn.

Un alt secretar de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat ca "persoanele isi pastreaza dreptul de proprietate pe contributia platita" si ca "se iau in calcul numai sumele platite de la bugetul de stat" la recalcularea pensiilor.

Reprezentanti din Ministerul Justitiei au declarat ca proiectul Legii unitare a pensiilor, depus in Parlament, nu are nicio sansa sa treaca in aceasta forma de Curtea Constitutionala, din cauza actualelor prevederi si deciziilor anterioare ale CCR privind pensiile speciale.

"Nu exista nicio sansa ca Legea pensiilor sa treaca de Curtea Constitutionala. Magistratii pensionari vor sa se asocieze deja intr-un sindicat pentru a contesta la Curtea Constitutionala noua lege a pensiilor. Va dati seama ca legea va genera din start 200.000 de cauze. Legea nu are sanse sa se aplice in actuala varianta, pentru ca incalca atat Decizia 20/2000 a Curtii Constitutionale in ce priveste Legea 19-2000, cat si deciziile luate de CEDO, care prevad ca un drept castigat nu mai poate fi luat. Expertii ministerului Justitiei nu au fost consultati inainte de a se decide asumarea raspunderii Guvernului in Parlament", au afirmat angajatii Ministerului Justitiei, care nu au vrut sa le fie facut public numele.

Potrivit acestora, existau alte doua variante prin care ar fi putut fi atacate pensiile speciale, una fiind impozitarea suplimentara a pensiilor foarte mari, iar cea de-a doua inghetarea pensiilor in plata.

"Putea fi impozitata diferenta dintre pensia calculata pe baza contributiilor si cat incasau lunar de la bugetul de stat cu pana la 90-95% sau puteau fi inghetate pensiile mari pe termen nelimitat. Ultima solutie este de fapt singura varianta constitutionala si exista si o prevedere in legea pensiilor speciale, prin care se stabileste ca pensiile se actualizeaza cu salariile in plata", au explicat oficialii din Justitie.

Premierul Emil Boc a declarat dupa discutiile pe care le-a avut la Ministerul Muncii cu sindicatele si ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, ca "noutatea majora" a proiectului (legii pensiilor, n.r.) o constituie faptul ca se recalculeaza acele pensii care astazi nu au la baza principiul contributivitatii, si aici ma refer la pensii de lux, care vor fi recalculate".

"Anul acesta, de exemplu, luam 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat si ii trecem la bugetul de pensii ca sa putem sa platim pensiile, iar aceasta suma va creste in continuare in anii urmatori daca nu se realizeaza o reforma a sistemului de pensii. Adica sa putem plati pensiile romanilor din ceea ce se aduna la pensii. Deci este obligatoriu sa putem face acest lucru", a afirmat Boc.

El a adaugat ca "instituirea principiului cotributivitatii este, de fapt, cheia acestei legi".

"Fiecare contribuie la sistemul de pensii si primeste o pensie mai mare sau mai mica, in functie de contributia pe care a adus-o la bugetul de pensii. Am eliminat salariile bugetarilor de lux si am rezolvat problema bugetarilor de lux, pe de o parte, atunci cand am desfiintat salariile de 30.000 euro ale sefilor de agentii, iar odata cu legea salarizarii unitare am pus capat acestei practici a bugetarilor de lux, stabilind o ierarhie de la 1 la 12", a mai spus Boc.

Nici Consiliului Superior al Magistraturii nu i s-a cerut sa avizeze proiectul Legii pensiilor, pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, au declarat oficiali ai Consiliului, desi noua lege ar reevalua si varsta standard de pensionare pentru persoanele care vor fi integrate in sistemul de pensii din magistratura.

Potrivit Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizeaza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri