"Comisia Europeana a autorizat, in conformitate cu normale privind ajutoarele de stat din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, o schema de ajutor propusa de Romania, menita sa ofere sprijin intreprinderilor care se confrunta cu dificultati de finantare ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare in contextul actualei crize economice", se spune in comunicatul Comisiei, citat de NewsIn.

Ajutorul de stat poate fi acordat sub forma de sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii sau esalonarea creantelor detinute de stat fara perceperea de dobanzi.

Potrivit CE, schema indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, "deoarece este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar intreprinderilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008".

"Schema de ajutor de stat va contribui la inlaturarea dificultatilor cu care intreprinderile din Romania se confrunta fara o distorsionare semnificativa a pietei. Datorita colaborarii excelente cu autoritatiile romane, Comisia a putut aproba schema rapid", a declarat comisarul european pe concurenta Neelie Kroes.

Schema elaborata de autoritatile romane respecta normele prevazute in Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat al CE si conditiile privind valoarea limitata compatibila a ajutorului, considera Bruxelles-ul.