In medie, doi investitori straini trec in ultimele luni pragul Asociatiei Romane pentru Investitori Straini (ARIS). Intr-o prima faza, cauta informatii despre locurile pe care Romania le poate oferi pentru investitiile lor, mediul de afaceri si facilitatile fiscale. Urmeaza decizia finala bazata pe analizele minutioase ale ofertelor din tara, dar si din strainatate. Investitorii sint foarte interesati de Romania in ultima perioada. Ei vin si cerceteaza in jur de 3-5 locatii, din toate punctele de vedere.


La fel fac si in alte 4-5 tari, de unde solicita informatii, astfel incit, la final, pot alege solutia cea mai buna, sustine Ana Maria Cristina, presedintele ARIS.

Domeniile de interes

Punctele de maxim interes la ora actuala sint pentru investitori industria auto, prelucrarea produselor agricole precum si proiectele legate de energia alternativa. De asemenea, acestia doresc sa investeasca in capacitati de producere a materialelor de constructii. In ceea ce priveste statele de provenienta a acestora, potrivit presedintelui ARIS sint tot mai multi investitori din Spania si Portugalia.

Dezavantajele Romaniei

Din cauza competitiei intre state, dar si a anumitor facilitati pe care statul roman nu le poate acorda inca investitorilor straini, mai putin de 50% dintre cei care solicita informatii despre un anumit domeniu de activitate in Romania investesc, intr-un final, in tara noastra. Printre factorii care ii alunga pe investitori din Romania se numara de la infrastructura la lipsa unor furnizori si pina la faptul ca Romania nu poate acorda ajutoare financiare acestor companii, asa cum se intimpla in alte state. Atunci cind sintem in competitie directa cu o alta tara pentru atragerea unui investitor strain, se creeaza un dezechilibru intre oferte intrucit statul roman nu poate acorda facilitati financiare acestor companii. La noi, ajutorul de stat nu este reglementat, nu s-au stabilit criteriile de acordare si de aceea pierdem, explica Cristina. Aceasta sustine ca pina la finele lui noiembrie sau inceputul lui decembrie anul curent se va finaliza legea investitiilor, care va reglementa si situatia ajutoarelor de stat pentru investitori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BREAKING | Parlamentul a decis dublarea alocațiilor
Setari Cookie-uri