Fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie si cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jurul a 12% in primele trei luni ale acestui an. In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, in mai cu 9,8%, in iunie cu 8,9%, in iulie cu 6,9%, in august cu 5,9%, iar in septembrie cu 4%.

Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

In octombrie 2009, productia din industria extractiva s-a redus cu 15,8% fata de luna similara a anului trecut, iar cea din industria prelucratoare a scazut cu 2,3%. In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 8,8%.

Pe marile grupe industriale, productia din industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 15,3%, cea din industria bunurilor de uz curent s-a micsorat cu 8% si din industria bunurilor intermediare, cu 2,9%. In schimb, productia din industria bunurilor de capital a crescut cu 5,3%, iar industria energetica, cu 0,7%.

In serie bruta, declinul productiei industriale din octombrie a fost mai mare, de 2,7%, fata de nivelul din luna similara a anului trecut.

Fata de septembrie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in octombrie cu 0,2%, ca urmare a cresterii de 1,7% din industria prelucratoare si de 0,5% din industria extractiva, care au reusit sa compnseze scaderea de 3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+2,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,6%). In schimb, in industria bunurilor de folosinta indelungata productia a scazut cu 6,5%, in industria energetica, cu 0,4%, iar in industria bunurilor intermediare, cu 0,1%.

Pe de alta parte, in serie bruta, productia industriala a crescut in octombrie cu 3,6% fata de luna anterioara.

In primele zece luni, productia industriala ajustata a scazut cu 7,8% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderilor din industria extractiva si industria prelucratoare, cu 11,3%, respectiv cu 9,9%. Pe de alta parte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata a crescut cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai importante fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 16,1%, si industria bunurilor intermediare, de 12,6%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 8,4%, productia de bunuri de capital, cu 5,1%, si industria energetica, cu 0,9%, in termeni ajustati.

In serie bruta, declinul la zece luni a fost de 7,9%.