Finantele nu s-au mai imprumutat la un randament atat de scazut din ianuarie 2008, cand au platit 8,76% pe an la o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la 6 luni. Valoarea anuntata initial pentru licitatia organizata de Finante ieri era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 8,89% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 6,08 miliarde lei (aproape 1,5 mld. euro).

"Evolutia randamentului platit de Ministerul Finantelor depinde de mai multi factori, printre care nivelul dobanzii de politica monetara, al dobanzilor la depozite, dar si de ce se intampla pe pietele internationale. In prezent, exista un exces de lichiditate in piata, dar nu cred ca randamentul platit de Finante se va mai duce foarte mult in jos", a declarat pentru Wall-Street Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

In conditiile in care rata anuala a inflatiei se plasa la 4,74% la finalul lui 2009, iar randamentul platit de Ministerul Finantelor este de 8,86%, bancile obtin un castig real de 4,12% imprumutand statul.

"Finantele se vor imprumuta, in cel mai fericit caz, la 7,5%, insa nu cred ca vor putea sa iminga randamentele in jos cu mai mult de un punct procentual", a adaugat Laurian Lungu.

Bancherii s-au inghesuit la Ministerul de Finante si la licitatia de titluri de stat de pe 11 ianuarie, supralicitand oferta Finantelor cu 276%. In final Finantele au vandut titluri de stat cu discont cu scadenta la 6 luni, valoarea finala a licitatiei fiind de 1,34 miliarde lei, iar randamentul la care s-a adjudecat oferta a fost de 9,24%.

La licitatia de titluri de stat de la inceputul aunului, Finantele au mai obtinut 565 milioane lei prin vanzarea de titluri de stat de tip benchmark cu maturitatea la 5 ani la un randament anual de 9,5%.

Ministerul Finantelor Publice si-a planificat sa obtina 4 miliarde de lei in luna ianuarie prin intermediul a 5 licitatii de titluri de stat, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit calendarului de licitatii de titluri de stat.