"Doresc sa va informez ca Romania a decis sa acorde un sprijin financiar nerambursabil pentru Republica Moldova, derulabil in patru ani, 2010-2013, de 100 de milioane de euro, bani care pot fi alocati in patru transe anuale, cate 25 de milioane fiecare, destinati proiectelor de infrastructura in educatie, modernizarea scolilor, cu precadere, si proiecte de infrastructura de importanta locala, la nivel de administratii locale, nu pentru infrastructurile nationale, pentru care altele sunt sursele de finantare", a anuntat Basescu, citat de NewsIn.

Presedintele roman a precizat ca acest sprijin financiar este oferit in baza unui acord care urmeaza sa fie negociat in zilele urmatoare si cu respectarea standardelor europene de finantare.

Saptamana trecuta, secretarul de stat american Hillary Clinton si premierul Vlad Filat au semnat la Washington documentul prin care Statele Unite acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 262 de milioane de dolari (186 de milioane de euro) prin programul Provocarile Mileniului. Banii, acordati pe o perioada de cinci ani, sunt destinati aducerii unor imbunatatiri necesare in sectorul agricol moldovean si in infrastructura rutiera si reprezinta "un simbol concret al prieteniei si parteneriatului dintre cele doua tari".

Presedintele Traian Basescu a mai precizat ca, in discutiile cu omologul sau moldovean si cu membrii Cabinetului condus de premierul Vlad Filat, s-a stabilit "un lucru extrem de important pentru relatia Republicii Moldova cu Romania, dar si cu Uniunea Europeana": conectarea infrastructurilor- energetica, feroviara. Din acest punct de vedere, oficialii romani si moldoveni au stabilit ca prioritar este un proiect care ar trebui finalizat in acest an si care vizeaza o linie electrica de 110 kw, ale carei costuri de conectare vor fi asumate de Romania.