Procesul dezinflationist se va relua in luna februarie, desi rata anuala a inflatiei a crescut in ianuarie la 5,2% pe fondul evolutiei preturilor la tutun, fata de 4,74%, cat era la finalul anului 2009, ne asigura Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

"Banca Nationala se astepta la o inflatie mai ridicata in ianuarie, dar procesul dezinflationist se va relua in februarie" a declarat pentru Wall-Street Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Inflatia a depasit asteptarile analistilor in ianuarie, urcand la 5,2%, de la 4,74% in decembrie, ca urmare a scumpirii tutunului, a energiei electrice si a combustibililor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

"Jumatate din cresterea inflatiei inregistrata in luna ianuarie provine din evolutia preturilor la tutun", a explicat Adrian Vasilescu.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti, consilierul guvernatorului BNR sustine ca am putea sa iesim din recesiune din trimestrul al doilea din 2010 si "putem sa ne asteptam ca la nivelul intregului an 2010 economia sa fie pe plus".

Vasilescu a adaugat ca ramane sa vedem daca avansul economiei din 2010 va fi de 1% sau va ajunge chiar la 3%.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si