"Obiectivul meu este lansarea in primavara a unei dezbateri publice, care va include actorii din sectorul agriculturii, dar si din societate", pentru a se prezenta "intrebarile potrivite", a spus el la o conferinta de presa la Madrid cu omologul sau spaniol Elena Espinosa, a carei tara detine presedintia UE.

Ciolos pledeaza pentru un "PAC refondat, reformat, adaptat, dar solid si gata sa infrunte provocarile" importante, cum ar fi "cresterea verde" (crestere economica bazata pe respectarea mediului) sau "formarea si mentinerea de locuri de munca".

Negocierile la nivel european pe tema PAC pentru perioada 2013-2020 ar trebui sa inceapa anul acesta. Aceste discutii ar putea genera "conflicte dure si lupte pe tema repartizarii" mijloacelor financiare, a avertizat in ianuarie ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner.

Sustinerea pentru agricultura reprezinta aproape 50% din bugetul UE. Mai multe state membre sunt favorabile unei reduceri drastice a ajutoarelor.

"Trebuie vazut ce gen de mecanisme sunt necesare si apoi vom analiza chestiunea bugetului", a spus Ciolos, inainte de a asigura: "Daca vom fi in masura sa aratam ca aceasta politicap este in continuare de actualitate, vom avea un buget la inaltimea ambitiilor noastre".

"Trebuie sa gasim noi mecanisme adaptate situatiei actuale, in care piata comuna s-a deschis lumii. Trebuie sa luptam pentru a avea un PAC dincolo de 2013 si pentru a mentine un sector agroalimentar puternic", a declarat ministrul spaniol al agriculturii.

In urma cu o luna, Ciolos pleda pentru un buget decent al PAC si pentru mentinerea platilor directe.