Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) isi mentine prognoza de crestere economica pentru Romania pentru 2010, de 1,3%, si sustine ca nivelul investitiilor angajate la noi in tara prin pachetul de asistenta financiara, de 1 miliard euro pentru 2009 si 2010, ar putea fi depasit.

BERD a investit anul trecut 720 de milioane de euro in Romania.

"Ca parte a pachetului financiar negociat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, BERD a fost de acord sa-si mareasca investitiile in Romania la 1 miliard euro intre 2009 si 2010. Banca a investit anul trecut 720 milioane euro in Romania. Astfel, peste 70% din nivelul agreat a fost acordat anul trecut, este posibil sa depasim nivelul angajat", a declarat Claudia Pendred, directorul pentru Romania al BERD.

Circa 85% din investitiile realizate de BERD in Romania sunt orientate catre sectorul privat.

"Incercam sa incurajam dezvoltarea proiectelor din sectorul energetic sau infrastructura si facem tot ce putem pentru a stimula economia. Estimarea noastra este ca economia Romania ca creste cu 1,3% in 2010, iar exporturile vor juca un rol important in procesul de revenire", a explicat Claudia Pendred, adaugand ca riscurile manifestate fata de Romania s-au redus de la inceputul acestui an.

BERD finanteaza direct investitiile de peste 5 milioane euro, iar pentru proiecte mai mici companiile pot apela la finantarile acordate prin intermediul bancilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si