Reprezentantii guvernului au ajuns la un acord cu sindicatele pentru a finaliza in termen de 10 zile actul normativ ce dispune masuri compensatorii pentru bugetarii ale caror salarii au scazut in 2010, a declarat ieri la finalul negocierilor cu sindicatele ministrul Muncii, Mihai Seitan.
"Am ajuns la un acord pentru a putea pune in practica in urmatoarele 10 zile acest act normativ pe baza impactului financiar si al modalitatilor de jurisdictie", a spus Seitan, citat de NewsIn.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat, la randul sau, ca la realizarea ordonantei vor fi luate in considerare "drepturile acordate prin lege salariatilor din sectorul bugetar si drepturile care nu includ masuri judecatoresti".

"Vom analiza toate situatiile si vom corecta discrepantele dintre salarii. Trebuie insa sa spun ca, in acest moment, cheltuiala cu salariile in Romania este excesiva in raport cu veniturile bugetare si capacitatea bugetului si trebuie sa mentinem cheltuielile salariale in limite suportabile de catre buget", a afirmat Vladescu.

Ministrul Finantelor a atras atentia ca orice crestere a cheltuielilor salariale "reprezinta un risc structural pe care nu ni-l putem asuma" si guvernul va trebui sa gaseasca solutii astfel incat deficitul bugetar prognozat pentru 2010 sa nu fie depasit.

Pe de alta parte, vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a precizat la finalul negocierilor cu reprezentantii executivului ca in urmatoarele 10 zile liderii federatiilor sindicale se vor consulta pentru a hotari daca vor continua sau nu protestele si ca formula propusa ieri de premier a fost agreata de sindicalisti.

Presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a atras insa atentia ca bugetarii sunt decisi sa continue protestele in luna aprilie daca Guvernul nu va gasi o solutie "pentru a creste salariile celor 400.000 de bugetari care au pierdut pana la 50% din venituri in primele 2 luni din 2010".Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Hossu: Vor fi actiuni de strada daca Guvernul nu creste salariul minim
Setari Cookie-uri