Documentul va fi declasificat la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor * Contractul cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile * Oferta firmei germane nu acopera cea mai grea zona, respectiv granita de nord cu Ucraina
Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri o decizie privind declasificarea contractului cu firma EADS pentru implementarea sistemului integrat pentru securitatea frontierei de stat, urmand ca acordul sa fie renegociat, se arata intr-un comunicat al Guvernului. "Contractul cu EADS urmeaza sa fie renegociat. Guvernul doreste sa evite suprapunerile cu programele Phare privind securizarea frontierelor si vrea ca Romania sa plateasca un pret corect", se mai arata in comunicatul Guvernului. Decizia a fost luata la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a se asigura "accesul la continutul contractului", precizeaza Executivul. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a inaintat ieri, spre aprobare, premierului Calin Popescu Tariceanu proiectul de decizie privind declasificarea contractului-cadru din 12 august 2004 incheiat cu EADS Deutschland GmbH, fara anexele acestuia, care isi vor pastra nivelele de clasificare anterioare. Potrivit legii, premierul detine functia de presedinte al Grupului Interministerial.

Contractul-cadru incheiat de Ministerul Administratiei si Internelor cu firma EADS pentru securizarea frontierei va deveni public, pierzand in mare parte caracterul de confidentialitate, ca urmare a deciziei de luni a Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, informeaza Mediafax. Potrivit ministrului Vasile Blaga, contractul trebuie sa fie clar, atat pentru autoritati, cat si pentru opinia publica, acesta fiind motivul eliminarii caracterului de confidentialitate al acestuia. El a adaugat ca MAI va continua sa deruleze proiectul cu EADS, insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv cele reale, in urma unei renegocieri a clauzelor contractului. Ministrul Administratiei si Internelor a adaugat ca se impune o reanalizare a contractului, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile. Pe de alta parte, contractul nu acopera decat sase judete de campie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai grea zona, respectiv granita de nord cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures, Suceava).

Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august a anului trecut, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Astfel, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, navelor maritime, centrelor de instruire tehnica si echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera. Modalitatea de incheiere a contractului, precum si clauzele sale de confidentialitate, au provocat luari de pozitie ale unor oameni politici, intens mediatizate in toamna anului trecut. La sfarsitul lunii ianuarie, surse guvernamentale afirmau ca oficialii europeni si-au aratat nemultumirea pentru faptul ca o parte dintre prevederile programului Phare privind securizarea frontierelor, finantat din fonduri europene, se regasesc si in intelegerea incheiata cu EADS.

Ca urmare, autoritatile romane au pus la dispozitia Uniunii Europene prevederile din contractul incheiat de fostul guvern cu compania EADS care nu fac parte din politica de siguranta nationala. La inceputul lunii februarie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Executivul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite vor trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand a fi anulate. "Nu vom accepta sa platim mai mult decat pretul pietei", a afirmat presedintele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri