Unitatile administrativ-teritoriale intra in insolventa in cazul neachitarii obligatiilor de plata mai vechi de 120 de zile, daca acestea depasesc 50% din bugetul anual, dar si in cazul neachitarii salariilor pe o perioada mai mare de 120 de zile, potrivit unui proiect de Lege aprobat de Guvern.

Potrivit ministrului Internelor, Vasile Blaga, o unitate administrativ-teritoriala intra in insolventa daca nu isi achita obligatiile de plata lichide si exigibile mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul anual al unitatii, fara a fi luate in calcul litigiile comerciale. Se poate intra in insolventa si in urma neachitarii drepturilor salariale pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei, informeaza NewsIn.

Insolventa poate fi ceruta de un creditor, dar si de primar si de presedintele consiliului judetean. De la data deschiderii procedurii sunt suspendate toate actiunile judiciare privind creantele. Administratorul judiciar va trimite notificari catre toti creditorii pentru a-i informa despre drepturile si restantele la plata, urmand ca acestia sa constituie un comitet al creditorilor. Administratorul are si sarcina de a pregati un plan de redresare care trebuie avizat de comitetul creditorilor, cu votul celor ale caror creante reprezinta doua treimi din total. Planul va fi aprobat ulterior de tribunal.

In cazul in care primarul sau presedintele consiliului judetean nu respecta planul de redresare, administratorul judiciar poate propune suspendarea acestuia.

Proiectul de Lege prevede si instituirea starii de criza financiara in unitatile administrativ-teritoriale, in cazul neachitarii unor obligatii de plata mai vechi de 90 de zile, care depasesc 15% din bugetul unitatii. In perioada aplicarii planului de redresare financiara, cei care conduc primaria, consiliul local sau judetean, nu pot lua decizii care sa duca la cresterea obligatiilor financiare, nu pot infiinta noi institutii si servicii publice si nu pot angaja personal suplimentar.

Pentru iesirea din criza financiara trebuie ca motivele ce au dus la intrarea in criza financiara sa nu se fi remarcat in ultimele 180 de zile.

Guvernul a cerut aprobarea proiectului de Lege in procedura de urgenta, potrivit lui Blaga.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Termene.ro: Viteza de recuperare a creantelor a ajuns la 85 de zile