Basescu: TVA si cota unica nu vor fi majorate. Salariile bugetarilor, taiate cu 25%

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a asigurat romanii, in urma cu cateva minute, ca nu se va majora cota unica de impozitare si nici Taxa pe Valoarea Adaugata, insa a anuntat masuri de austeritate pentru sectorul public.
Solutia alternativa propusa de Traian Basescu vizeaza o reducere a salariilor din sectorul public cu 25% incepand de la 1 iunie 2010, indiferent de tipul angajatilor sau de faptul ca apartin de administratia centrala sau de cele locale.

In plus, Traian Basescu a mai anuntat si o reducere a pensiilor platite cu 15% din cauza unui deficit de 500 milioane euro la acest buget. Tot cu 15% se va reduce in acest an si ajutorul platit de stat pentru somaj.

"Fondul de salarii pentru bugetari va fi redus cu 25%, decizie care trebuie aplicata de la 1 iunie", a declarat Basescu, adaugand ca sunt vizate si administratia centrala precum si cele locale.

Presedintele a facut aceste declaratii dupa ce a mentionat ca avut doua intrevederi cu reprezentantii FMI la Bucuresti.

Vladescu si Blaga sunt responsabili pentru reducerea evaziunii fiscale si contrabandei


Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si cel al Internelor, Vasile Blaga, sunt principalii responsabili din Guvern in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, potrivit NewsIn.

"Nu ne putem face ca nu vedem realitati care s-au construit din motive politice, din orice motiv timp de 20 de ani, dar sansa Romaniei asta este: daca ne restructuram cheltuielile acum. Daca punem acum capat sau diminuam evaziunea fiscala si contrabanda. Din acest punct de vedere va pot spune ca in discutiile pe care le-am avut cu membri ai Guvernului am atentionat ca responsabilitatea cea mai mare in diminuarea evaziunii fiscale si a contrabandei cu tigari, cu alcool, cu alte bunuri revine ministrului Vladescu si ministrului Blaga, cei care au instrumentele de control sau de oprire la frontiera a bunurilor care fac obiectul contrabandei", a declarat Basescu.

Totodata, el a mai precizat ca este necesara modificarea legislatiei privind achizitiile publice in sensul "transparentizarii" modului in care sunt atribuite contractele publice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri