Parlamentul European cere Romaniei si Bulgariei, intr-un raport adoptat ieri, sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine conflictele de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta achizitiilor publice.
In 2008, Bulgaria si Romania au raportat de peste doua ori si jumatate mai multe nereguli in gestionarea fondurilor in raport cu anul precedent (s-a inregistrat o crestere cu 152%). In comparatie, in tarile central si est-europene care au aderat la UE in 2004 neregulile au inregistrat o crestere de doar 8% in 2008.

Intr-un raport adoptat de Parlamentul European, deputatii solicita cu precadere Bulgariei si Romaniei "sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine cazurile existente sau potentiale de conflict de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta procedurilor de achizitii publice la nivel central, regional si local si sa introduca rapid si sa comunice Comisiei masurile necesare cu caracter preventiv, corectiv si/sau disciplinar pe care le-au luat", conform NewsIn.

Raportul anual pe 2008 referitor la interesele financiare ale comunitatilor si lupta antifrauda a fost intocmit de socialistul italian Andrea Cozzolino, membru al comisiei pentru control bugetar.

Raportul mai arata ca impactul financiar al abaterilor s-a redus de la 1.024 de milioane euro in 2007 la 783,2 milioane euro in 2008, insa Comisia si statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile de controlare a fondurilor UE, potrivit rezolutiei votate de deputatii europeni. Chiar daca numarul neregulilor in anumite domenii precum fonduri structurale si pentru agricultura a scazut in 2008 fata de 2007, este nevoie de o gestionare mai buna a fondurilor in statele membre, se spune in raport.

Aceasta contine, printre altele, recomandari pentru combaterea evaziunii fiscale si a gestionarii fondurilor de preaderare in Romania si Bulgaria.

Totodata sunt recunoscute si sprijinite masurile luate de Bulgaria si Romania pentru a imbunatati standardele de gestionare comuna si de control financiar ca raspuns la recomandarile Comisiei.

Sectorul achizitiilor publice este cel mai expus la riscuri de gestiune defectuoasa, frauda si coruptie si astfel de activitati ilicite denatureaza piata, provoaca cresterea preturilor si a tarifelor platite de consumatori pentru bunuri si servicii si raspandesc neincrederea in Uniunea Europeana, spun deputatii europeni.

De aceea, Comisia este invitata sa creeze un sistem prin care listele de beneficiari sa fie publicate pe acelasi site internet, indiferent de autoritatea de gestionare implicata, oferind informatii clare si comparabile din toate statele membre in cel putin una dintre limbile de lucru ale UE. In plus, Comisia ar trebui sa intervina pentru a garanta ca toate statele membre furnizeaza informatii fiabile si uniforme cu privire la beneficiarii de fonduri UE, care trebuie incluse in sistemul de alerta rapida si in baza de date centrala a excluderilor.

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, este necesar sa se puna capat evaziunii fiscale si activitatilor ilicite realizate prin intermediul paradisurilor fiscale offshore. Deputatii recomanda, de asemenea, ca societatilor care isi desfasoara activitatea prin intermediul paradisurilor fiscale offshore "sa li se interzica schimburile comerciale cu societatile cu sediul in Uniunea Europeana, in cazul in care statul offshore in cauza intarzie unilateral adoptarea unor acorduri de cooperare cu Uniunea".

De asemenea, deputatii europeni sustin incheierea in cel mai scurt timp posibil de acorduri antifrauda cu Andorra, Monaco si San Marino si de a negocia un nou acord mai extins cu Elvetia.

Pentru a combate infractiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, deputatii propun infiintarea unui Parchet European.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri