Cresterea din aprilie este mai mare fata de cea inregistrata in martie, de 1%. Fata de aprilie 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 5,6%, peste rata de 4,51% inregistrata intre martie 2009 si martie 2010.

Preturile din industria extractiva au saltat cel mai mult in aprilie, cu 2,16%. Potrivit calculelor INS, preturile din industria prelucatoare au crescut cu 1,61% fata de cele din martie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a ieftinit intr-o luna cu 0,39% in medie, iar preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in aprilie cu 0,37%.

Pe ultimele 12 luni, preturile din industria extractiva au saltat cu 2,40%, cele din industia prelucratoare cu 6,19%, activitatile de productie si furnizare a energiei electrice si termice, gaze, apa calda si aer conditionat s-au scumpit cel mai mult, cu 3,49%, iar cele pentru utilitati - distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national -, au inregistrat o crestere medie a preturilor de 5,52%.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din aprilie s-au inregistrtat in industria bunurilor intermediare (2,59%) fata de martie, in timp ce bunurile de capital s-au ieftinit usor.

Fata de situatia din aprilie 2009, cele mai ample scumpiri din luna aprilie a acestui an au avut loc in industria energetica (14,29%), in vreme ce bunurile de capital s-au ieftinit, in medie, cu 0,66%.