"Gradul de recuperare a creantelor in cadrul procedurilor de insolventa a fost de doar 200 de milioane de euro dintr-un total al masei credale de 2,5 miliarde de euro, fapt ce arata o disproportie uriasa intre datorii si recuperare", sustine Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR), potrivit NewsIn.

"Multe falimente vin la initiativa debitorilor. Anul trecut, aproape 25% (sau aproximativ 5.000 de firme) din numarul total al dosarelor de insolventa au fost deschise la cererea debitorilor", a mai spus Stanescu.

El sustine ca procentajul insolventelor auto-declarate ar fi fost mult mai mare, "daca bancile nu ar fi facut presiuni asupra debitorilor sa nu deschida" astfel de proceduri.

"Data fiind situatia economica, nu vad ca lucrurile sa se schimbe inainte de 2011", a mai spus Stanescu.

In acelsi timp, Stanescu afirma ca sansa creditorilor chirografari (ale caror creante nu sunt insotite de garantii-n.r.) de a recupera ceva este foarte mica. Acestia fac parte, in general, din randul furnizorilor celor intrati in faliment.

"Numai bancile, salariatii si creditorii bugetari au speranta de a recupera ceva, iar creditorii chirografari nu au nici o sansa sa-si recupereze creantele", a conchis Stanescu.