Societatile cu capital integral sau majoritar de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 90% din profit, fata de 50% in prezent, si sa taie cu 20% cheltuielie cu bunurile si serviciile, altele decat cele necesare activitatilor de productie, a decis Guvernul.

Astfel, regiile autonome vor fi obligate sa vireze la bugetul de stat 90% din profit sub forma de varsaminte, iar societatile si companiile nationale sub forma de dividende. Cota impusa pana acum era de 50%.

Masurile vin dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul a decis reducerea cu 20%, pana la finele anului, a cheltuielilor cu bunurile si serviciile in cazul institutiilor si autoritatilor publice din intreaga tara. Reducere cu 20% se aplica, printre altele, cheltuielilor cu deplasarile interne, externe, cu serviciile de telefonie mobila si cu mobilierul. De la aceasta regula fac exceptie cheltuielile cu serviciile medicale, medicamentele si cu materialele sanitare.

O alta decizie a fost reducerea consumului de carburanti in ministere, prefecturi, consilii judetene si locale, cu 50%. Prevederile privind reducerea consumului de combustibil nu se aplica la vami, la Garda Financiara, in cazul activitatilor de transport valori, la serviciile de ambulanta si la SMURD, in cazul transportului persoanelor private de libertate si al elevilor, cu microbuzele scolare. Nu se aplica nici in cazul institutiilor din domeniile aparare, ordine publica si siguranta nationala.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
PNL someaza Guvernul sa prezinte urgent bugetul pentru 2019