Romania nu este singurul stat din Uniunea Europeana care a apelat in ultima perioada la majorarea cotei TVA pentru a salva deficitul bugetar. Grecia, Portugalia, Finlanda, dar si alte state membre UE au decis sa majoreze cota TVA de la 1 iulie 2010. Wall-Street a realizat un clasament al tarilor din UE in care se platesc cele mai ridicate cote pentru TVA, respectiv intre 21% si 25%.
Locul 5: Belgia, Irlanda, Letonia, Lituania si Portugalia - 21%

Persoanele care locuiesc in Belgia, Irlanda, Letonia, Lituania sau Portugalia sunt nevoie sa achite o cota TVA de 21%.
Cota TVA de 21% din Portugalia va intra in vigoare la 1 iulie 2010, fiind mai mare cu doar 1 punct procentual fata de cea din prezent, desi Portugalia are serioase probleme cu nivelul deficitului bugetar si al datoriei publice.

Locul 4: Polonia - 22%

Cota TVA este de 22% in Polonia, mai ridicata decat in alte state membre ale Uniunii Europene, insa Polonia este singura tara care a reusit sa inregistreze crestere economica in 2009 in timp ce celelalte state se confruntau cu o recesiune severa.

Locul 3: Grecia si Finlanda - 23%

Pe fondul problemelor grave legate de nivelul datoriei publice si al deficitului bugetar excesiv, Grecia s-a vazut nevoita sa majoreze TVA in incercarea de a reduce deficitul. Astfel, de la 1 iulie 2010, cota TVA din Grecia se va majora cu 2 puncte, de la 21% la 23%, insa guvernul elen a mai apelat recent la majorarea acestei taxe.

De majorarea TVA nu a scapat nici Finlanda, care a crescut aceasta taxa cu 1 punct, pana la 23%, desi nu are probleme cu deficitul bugetar.

Locul 2: Romania - 24%

Romania va urca pe pozitia secunda in clasamentul statelor cu cea mai mare cota TVA de la 1 iulie 2010, dupa ce se va implementa decizia guvernului roman de a majora taxa pe valoarea adaugata cu 5 puncte, de la 19% la 24%. Masura va reduce semnificativ consumul, aflat deja pe o panta descendenta, si va conduce la o prelungire a perioadei de recesiune din Romania. In plus, inflatia se ma majora pana la aproximativ 7%, sustin analistii, fapt ce va face ca banca centrala sa rateze tinta de inflatie pentru acest an.

Locul 1: Danemarca, Ungaria si Suedia - 25%

Cel mai mare nivel al cotei TVA din statele membre UE este de 25% si este platit de catre persoanele din Danemarca, Ungaria si Suedia. Practic, in aceste state taxa pe valoarea adaugata reprezinta un sfert din pretul fiecarui bun sau serviciu achizitionat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri