Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 1,25% in mai fata de luna precedenta, iar fata de aceeasi luna din 2009 avansul a fost de 6,47%, pe fondul scumpiriilor inregistrate in toate sectoarele, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Cresterea din luna mai este usor mai mica fata de cea inregistrata in aprilie, de 1,31%. Fata de luna mai 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 6,47%, peste rata de 5,58% inregistrata intre aprilie 2009 si aprilie 2010, potrivit NewsIn.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), preturile din industria prelucratoare au sporit cel mai mult in mai, cu 1,67%, in vreme ce preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in luna mai cu 0,88% fata de nivelul din aprilie.

In schimb, preturile din industria extractiva au scazut cu 1,18% fata de cele din aprilie, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a ieftinit, in medie, intr-o luna cu 0,15%.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din luna mai fata de aprilie s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (1,87%) si industria energetica (1,69%).

Fata de nivelul din luna mai a anului trecut, preturile din industria prelucratoare au sporit cu 7,48%, iar cele pentru utilitati - distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national -, au inregistrat o crestere medie a preturilor de 5,72%.

In plus, activitatile de productie si furnizare a energiei electrice si termice, gaze, apa calda si aer conditionat s-au scumpit cu 3,03%, iar preturile din industia extractiva au crescut cu 0,84% in mai fata de luna similara din 2009.

Fata de situatia din mai 2009, cele mai ample scumpiri din a cincea luna a acestui an au avut loc in industria energetica (13,94%) si industria bunurilor de uz curent (5,02%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE