Guvernul va investi esalonat, pana in 2035, fonduri totale de 17 miliarde euro pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor, bani urmand sa fie alocati atat de la bugetul de stat, cat si din credite externe si Fondul pentru Mediu, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de mediafax.


Strategia de aparare pe termen lung impotriva inundatiilor a fost avizata in sedinta Guvernului si include o serie de obiective, precum reducerea cu 61% a suprafetelor inundabile de pe teritoriul tarii.

Borbely a aratat ca Executivul trebuie sa adopte o serie de masuri tehnice, dar si politice pentru derularea strategiei, printre care si renaturarea unor zone, in principal din zona Dunarii.

"Este nevoie ca strategiile impotriva inundatiilor sa fie reevaluate si se impun decizii politice strategice. Strategia ramane litera moarta daca nu o aplicam", a spus ministrul.

Costurile totale ale lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, programate pana in 2035, au fost calculate la 17 miliarde euro, dintre care 12,5 miliarde euro asigurate de Ministerul Mediului si 4,5 miliarde euro alocate de alte ministere implicate.

Din totalul fondurilor, 35% vor fi asigurate de la buget, 28% din credite externe contractate in intervalul 2010-2035, 15% din fonduri europene si 22% din Fondul pentru Mediu si alte surse.

Administratia Nationala "Apele Romane" va prelua din cadrul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare atributiile privind digurile de aparare impotriva inundatiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Venetia ar putea fi afectata de o noua maree inalta, devastatoare