Romania si alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizeaza sursele informatiei, scrie Mediafax.

Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia, potrivit publicatiei vieneze.

Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private, scrie Wirtschaftsblatt.

Initiativa apartine Poloniei si Ungariei, precizeaza aceeasi sursa.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii si a aratat ca raspunsul va urma "in urmatoarele saptamani", a mai aratat ziarul austriac.

"Noua state membre ale UE au apelat la presedintele Consiliului European si la comisarul european pentru economie si politica monetara (...) pentru a lua in considerare costurile legate de reforma suportate de acele state care au derulat anterior reforme in sistemele de pensii", se arata intr-un comunicat emis de ministerului ungar al Economiei.

Una dintre primele reactii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a aratat "foarte sceptic" in privinta propunerii.

"Introducerea de exceptii in definitia datoriei ar face mai dificila interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii si care distribuie diferit costurile acesteia", se arata intr-un comunicat al ministerului german de Finante.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fitch: Ratingul Romaniei, "BBB minus" cu perspectiva stabila