Preturile la producatorii industriali cresc mult mai abrupt in Romania decat in UE - Eurostat

Indicele preturilor la producatorii industrial a crescut in UE, in luna august, cu 3,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans determinat in principal de energie si bunurile intermediare, in timp ce, in Romania, indicatorul a urcat cu 6,1%, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Indicele a crescut cu 3,6% in zona euro, de asemenea din cauza sectorului energetic si industriei bunurilor intermediare, potrivit Mediafax.

Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in Malta (14,3%), Ungaria (10,4%0 si Bulgaria (10%), la polul opus situandu-se Cehia (1,8%) si Irlanda (1,9%), singura tara cu scadere fiind Slovacia (-0,4%).

Raportat la luna iulie, indicele preturilor la producatorii industriali a stagnat in UE si a urcat in zona euro cu 0,1%. In Romania, indicatorul a avansat cu 0,4% in august fata de luna anterioara.

Pe acest set de date, Estonia, Bulgaria, Belgia si Irlanda au avut cele mai abrupte cresteri, cuprinse intre 0,5 si 1,3%, iar scaderi au fost inregistrate in Marea Britanie, Cehia, Olanda si Finlanda, unde indicele a coborat cu 0,2-0,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri