Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR), publicat pe site-ul institutiei, a inclus mai mult de 250 de interviuri si un studiu al documentelor de securitate nationala ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus in raportul "Spectrul unei Europe multipolare", relateaza Mediafax.

La intrebarea "care sunt amenintarile la adresa securitatii cu care se confrunta in prezent tara?", studiul a indicat in cazul Romaniei proliferarea armamentului de distrugere in masa/Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan si Pakistan), epuizarea energiei/competitia pentru resurse, schimbarile climatice si criza economica. Printre potentiale amenintari mentionate de alte state se numara terorismul, Rusia, China sau migratia necontrolata.

Potrivit rezultatelorstudiului, cea mai buna capacitate a armatei Romaniei este cea de a prelua misiuni de mentinere a paci. In ceea ce priveste pozitia tarii in sistemul international, Romania are rol de "putere-pivot", ca stat a carui contributie este critica in regiune sau intr-un anumit domeniu.

Pentru Romania, Rusia este considerata stat "amic/inamic" (frenemy), situatie in care se afla majoritatea statelor membre UE.