Seful statului a declarat ca a discutat recent cu omologul sau din Kazahstan despre esalonarea creantei Rompetrol, mentionand ca in ianuarie vine la Bucuresti, pentru discutii, o delegatie din partea acestui stat, si precizand ca Dinu Patriciu incearca sa deprecieze actiunile companiei, informeaza Mediafax.
El a spus ca i-a propus presedintelui din Kazahstan, recent, esalonarea pe 2-3 ani a platilor, in sume si termene fixe, intelegand ca Rompetrol este in dificultate in prezent din cauza crizei.

Basescu a mentionat ca Nursultan Nazarbaev a raspuns ca in ianuare va fi trimisa la Bucuresti o comisie pentru a discuta esalonarea. "In ianuarie va fi trimisa o comisie pentru a discuta esalonarea si asigurarea ca Kaz Munai Gaz isi va onora obligatiile fara sa incerce sa mearga pe metodele pe care si acum vad ca domnul Patriciu incearca sa le promoveze", a spus Basescu.

El a insistat pe subiectul datoriilor pe care statul roman trebuie sa le incaseze. "Nu-mi datoreaza nimic (Patriciu, n.r.). Sa vina avocatii. Aici discutam de 580 de milioane de dolari pe care statul roman trebuia sa ii incaseze si nu discutam de valoarea actiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi platiti si in actiuni, daca asa hotaram, dar trebuie sa acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la data returnarii", a spus Basescu.

Potrivit acestuia, statul roman poate accepta orice solutie convenabila. "Statul roman poate accepta orice solutie, dar nu in actiuni cum incearca sa-i convinga domnul Patriciu - au mai ramas niste obligatii reciproce - dansul incearca sa deprecieze valoarea actiunilor Rompetrol de la data la care dansul a vandut, si asta inseamna ca statul roman ar trebui sa incaseze doar vreo 250-300 de milioane. Dar nu Patriciu e subiectul", a spus Basescu.

Presedintele a cerut, pe 3 decembrie, la intalnirea de la Astana cu presedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, onorarea integrala a creantei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare fata de statul roman.

La precedenta vizita in Kazahstan, in martie 2010, presedintele Traian Basescu a spus, la o intalnire cu oameni de afaceri, ca este necesara respectarea angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile care activeaza in Romania.

In mai 2010, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a sustinut ca Executivul nu ar fi nevoit sa reduca pensiile mici daca omul de afaceri Dinu Patriciu si-ar plati datoriile catre statul roman, in valoare de 600 de milioane de dolari. Udrea a mentionat, intr-o emisiune la B1 TV, ca termenul pentru plata datoriei expira toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achizitionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu isi poate plati datoria.

Judecatoria sectorului 5 a respins, in 8 noiembrie, contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.

La inceputul lunii octombrie, directorul general al KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a declarat ca intentioneaza sa ajunga pana la sfarsitul anului la o intelegere cu statul roman in privinta datoriei Rompetrol Group.

Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, dupa ce ANAF a instituit sechestru asupra activelor subsidiarei Rompetrol Rafinare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri