Populatia continua in mod gresit sa aiba o atitudine prea deferenta in relatia cu primarii si celelalte autoritati publice, neintelegand ca sunt pe pozitii de egalitate, poate chiar ar avea dreptul unei trageri la raspundere, considera prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, scrie Mediafax.

"Omul se duce la primar si crede ca este secretarul general de pe vremuri. Se duce la primar cu capul plecat, ceea ce e gresit (..). N-a realizat ca nu mai e ca pe timpurile alorlalti, ca s-au schimbat lucrurile, are libertati nelimitate, inclusiv cea de a fi somer, dar nu-i mai asigura nimeni un loc de munca si veniturile pe viitor. Trebuie sa se adreseze autoritatilor de pe o pozitie de egalitate, chiar de tragere la raspundere", a spus Georgescu.

Oficialul bancii centrale crede ca unele persoane nu inteleg ca s-a depasit in totalitate regimul in care "statul avea el grija de tine" si s-a trecut la un regim in care fiecare trebuie sa aiba grija de el.

"Probabil nu vor sa inteleaga. Nu e usor sa si lucrezi, sa te si distrezi, sa te si preocupi de viitor", a explicat Georgescu.

In ceea ce priveste evaziunea fiscala, Georgescu recunoaste procentul mare vehiculat pentru Romania, de 30-40% din PIB, dar a amintit ca nu exista tari fara evaziune, iar unele state au evaziunea "cat inca un PIB".

"Evaziune nu inseamna doar contrabanda, inseamna si o masluire a bilantului, o exagerare a cheltuielilor, un transfer de venituri in strainatate, cum ar fi, nu un inginer, un arhitect, sa zicem, care face doua pagini si zice ca a facut nu stiu ce proiect si ia 8 milioane pe o firma din Cipru (...) Evaziune zero nu exista, cum am invatat eu la o bursa in SUA, asa cum nu exista tara fara gripa si hepatita A, dar procentul de imbolnavire iti arata gradul de dezvoltare al unei tari", a continuat prim-viceguvernatorul BNR.

Georgescu a explicat ca fenomenul favorizeaza de doua ori evazionistul, pentru ca, de regula, cei care obtin venituri ilicite utilizeaza in proportie mai mare serviciile publice la a caror sustinere nu au contribuit.

"Un exemplu este ca-si cumpara masini scumpe si circula mai mult pe drumuri. Ala care e laborant si i-a fost taiat salariul, umbla in tenisi, mai mult pe jos. (...) Evazionistul isi trimite copiii la facultati in strainatate, le mai da si meditatii si daca e o fata sau un baiat cuminte intra si cu 10. Ceilalti, laborantul care umbla in tenisi, o sa ajung laboranti 17 generatii de acum in colo. Sunt multe lucrururi care sunt distorsionate", a adaugat Georgescu.

El a mai aratat ca s-au facut sondaje in randul populatiei care au relevat un grad redus de educatie financiara, multe persoane neputand raspunde la intrebari elementare privind dobanzile si practicile bancare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri