Guvernul pregateste stergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de aparare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o norma UE care permite protejarea interesului militar national si invocand ca executarea silita a bunurilor va afecta volumul capacitatilor de productie pentru aparare.

Stergerea datoriilor acumulate de catre companiile din industria de aparare va fi tratata drept o masura de redresare economico-financiara a acestora, releva un document semnat de conducerea Ministerului Economiei, potrivit Mediafax.

Pe lista companiilor din industria de aparare care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei se afla Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Brasov, Santierul Naval Mangalia, IOR Bucuresti, Romaero, Uzina Mecanica Orastie, Constructii Aeronautice.

Conform datelor aflate in evidenta Ministerului Finantelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridica la 917,4 milioane lei.

In documentul citat se arata ca problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de aparare nu a putut fi solutionata pana in prezent, iar companiile nu dispun de surse de finantare pentru stingerea acestor obligatii si se afla in situatia in care organele fiscale le blocheaza conturile bancare, prin executarea silita a bunurilor acestora, de o importanta deosebita pentru desfasurarea activitatii, fiind afectat inventarul capacitatilor de productie pentru aparare.

"In acest cadru, Ministerul Economiei va analiza, impreuna cu Ministerul Finantelor, necesitatea/oportunitatea promovarii proiectului privind scutirea de la plata a obligatiilor fiscale la operatorii economici a caror situatie financiara este grevata de datorii acumulate la bugetul consolidat al statului si asigurarea indeplinirii procedurilor in domeniul ajutorului de stat. Consideram ca, prin vointa comuna, putem actiona pentru stergerea datoriilor operatorilor economici din industria de aparare in vederea redresarii economico-financiare a acestora, tinand seama de prevederile articolului 346 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene, prin care orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protejarea intereselor nationale care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi", se afirma in documentul semnat de conducerea Ministerului Economiei.

In material se mai arata ca pierderile acumulate de catre operatorii economici din industria de aparare provin in special din penalitati si majorari de intarziere aferente datoriilor istorice si ca fara influenta acestor datorii s-ar putea realiza profit din activitati de exploatare, iar companiile ar putea avea "o relatie normala" cu institutiile financiare si ar putea sa devina atractive in cazul privatizarii.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri