"Guvernul a demarat procedurile pentru privatizarea Oltchim. Conform proiectului de scrisoare de intentie intocmit in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si cei ai misiunii comune a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, urmeaza ca in prima jumatate a lui 2012 sa fie lansata privatizarea societatii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, informeaza Mediafax.

Scrisoarea de intentie cu FMI prevede ca Guvernul va angaja pana in luna august un consultant recunoscut international pentru a pregati privatizarile-cheie la unele companii de stat, printre care si Oltchim, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, va proceda in cursul anului 2011 la achizitia serviciilor de consultanta pentru privatizarea Oltchim, se mai arata in comunicat. Intentia privatizarii Oltchim a fost lansata de Guvern inca din 1997.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

Citeste si:

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Compania a fost inclusa pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Considerati ca privatizarile sunt un lucru bun pentru economia romaneasca? Credeti ca Oltchim va trece in proprietate privata in 2012, conform planului?