Ministerul Educației a transmis zilele acestea că intenționează să modifice structura anului școlar 2020-2021, în contextul în care creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din România pune din nou presiune pe modul în care se desfășoară orele, în școlile. Ultimele raportări epidemiologice transmise de autorități, în cadrul unei conferințe susținute la Ministerul Educației arată că sunt 192 de elevi și 115 angajați din sistemul de învățământ infectați cu COVID-19.

Pe masa ministerului Educației se discută acum mai multe scenarii de continuare a semestrului școlar în curs. Una din ele are în vedere modificarea datelor de susținere a examenelor de Evaluare Națională, care ar putea avea loc în perioada 5-8 iulie 2021, iar admiterea la liceu să se facă după 8 iulie 2021. Totuși, între timp, Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că ia în calcul și scurtarea semestrului.

O decizie finală să fie adoptată joi, 25 martie, în urma unei consultări dintre autorități, profesori, elevi, dar și părinți. Aceștia din urmă și-au exprimat profunda nemulțumire față de noile modificări aduse de ministerul Educației, în ceea ce privește desfășurarea ultimelor luni din acest an școalar.

De departe, însă, părinții par să fiecel mai mult nemulțimiți de vacanța de o lună a elevilor, care era planificată inițial în perioada 2 aprilie 2021- 11 aprilie 2021. Copiii vor avea o vacanță prelungită care va începe de pe 2 aprilie, urmând să se întoarcă în bănci pe 4 mai, adică după o lună.

„Abia si-au intrat într-un oarecare ritm, acum îi "culcăm" forțat timp de o lună.... unde este logica din spatele acestei schimbari?
Ce certitudine au autoritățile ca in lunile mai-iunie lucrurile sunt ok iar elevii pot merge peste tot fizic la scoala? La elevii clasei a 8-a s-a gândit cineva? De ce sa prelungiti stresul examenului atata timp? Doar ptr ca cineva consideră că nu se mai pot tine 3 săpt online?”, a scris un părinte pe unul din grupurile asociațiilor de părinți.

„Tot ce s-a muncit în aceste săptămâni cu elevii din clasele terminale, se va duce de râpă. O lună de zile este o perioada de pauză foarte lungă, iar in iulie, pe căldură infernală, să-i duci la examen, este pură bătaie de joc”, mai spune un alt părinte, pe un grup de Facebook.

Citește și: 10 sfaturi despre cum poți fi alături de copilul tău pe durata examenelor

„Nu ne dorim vacanță prelungită de Paște!”

Este titlul unei petiții înaintate de reprezentanții societății civile care susține importanta consultării elevilor, părinților și profesorilor.

Consultarea elevilor, părinților și profesorilor este esențială într-o modificare care influențează milioane de elevi. Prelungirea vacanței aduce după sine și prelungirea cursurilor după termenul de încheiere stabilit inițial. Asta ar însemna ca elevii să desfășoare cursuri în vremuri calde, în clase fără aer condiționat, în cazul în care cursurile se vor desfășura fizic.

O altă petiție înaintată de părinți arată că elevilor de clasa a VIII-a le-ar fi foarte dificil să susțintă examenele de Evaluare Națională în luna iulie, în contextul în care ar trebui oricum să susțină aceste probe purtând măști.

„Generația actuala a copiilor de clasa a VIII-a este generația fără manuale, fără evaluare transdisciplinară, cu 7 luni de învățat online. Acum acestor copii li se impune o Evaluare Națională, în luna iulie, la +35˚Celsius, un examen care presupune 3 ore cu masca pe figură.
La aceleași temperaturi și în aceleași condițiii lucrările ar trebui evaluate de profesori care vor sta 12 ore cu masca pe figură. Deciziile de schimbare a structurii anului școlar sunt întemeiate pe o criză medicală care nu se compară nici cu al doilea Război Mondial și nici cu ocupația din perioada 1917-1918 sau cu gripă spaniolă din 1918-1919”, se arată în textul formulat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP).

FNAP solicită ministerului Educației să revină asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respecte OMEC 5455/31.08.2020.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri