Elevii vor avea din nou gratuite la trenurile care circulă în România, potrivit unui anunț venit din partea CFR Călători. Elevii vor intra în posesia unor legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată, urmând ca și studenții să beneficieze în curând de această facilitate.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Reamintim tuturor că legitmațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare”, anunță reprezentanții CFR Călători printr-un comunicat de presă.

Și studenții vor merge din nou gratuit cu trenul în România

Studenții vor avea și ei din nou gratuitate la mersul cu trenul după intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

De la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă - licență, master, doctorat - să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

În martie 2021, Guvernul a decis eliminarea gratuității la transportul feroviar, pentru studenți. Tot atunci s-a revenit și la formula de călătorie de dinainte, adică un student poate beneficia de transport redus cu 50%, dacă prezintă legitimația de student. Măsura se aplică și în prezent, însă doar pentru studenții români sau străini care au până în 26 de ani.

Mers gratuit cu trenul pentru studenți. Reacția ANOSR - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra faptului că operatorii feroviari CFR Călători și Softrans încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023.

Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%”.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri