Cresterea economica de 1,5% din PIB estimata pentru 2011 nu va insemna nimic pentru puterea de cumparare a populatiei. Economistii BCR, mai optimisti, considera ca economia va creste cu 2%, dar sunt de acord ca romanul nu rand nu va simti cresterea.

Economia Romaniei s-a stabilizat, dar inca nu a iesit din recesiunea in care a intrat in ultimul trimestru din 2008 si care a provocat o contractie economica de aproape 10% fata de nivelul de dinante de criza. Totusi, "sa nu deschidem inca sampania, sa nu ne bucuram mult prea repede", considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

"In 2011, cresterea economica nu se va simti in buzunarul romanilor, ci va fi doar statistica. Romanul de rand trebuie sa ramana precaut si in acest an", avertizeaza Anghel. El considera ca economia romaneasca a suferit in ultimii ani, ajustarile fiscale fiind extrem de dure, dar absolut necesare. Probabil, fara masurile de austeritate de anul trecut (n.r. - majorarea TVA si reducerea salariilor bugetarilor), economia ar fi trecut pe plus inca din 2010, considera economistul BCR.

Cand vom simti cresterea economica in buzunar? Posibil in 2012 sau 2013, in opinia lui Lucian Anghel, dar totul depinde de cum va fi gestionata cresterea economica in anii urmatori.

"Sectorul privat ar trebui, incet-incet, sa creeze locuri de munca si salariile ar trebui sa creasca, speram noi cu o rata sub cea de apreciere a productivitatii ca sa ramanem competitivi pe plan international", a explicat Anghel, adaugand ca ar fi pacat sa risipim eforturile de consolidare fiscala din ultimii doi ani doar pentru ca urmeaza un an electoral.

Citeste si:

BCR estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 2% din PIB in acest an, urmata de un avans de 3,9% in 2012. Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca romanii nu vor fi afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

Puterea de cumparare a populatiei continua sa fie afectata, pe langa reducerile salariale, si de inflatia ridicata. Inflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.

BCR prognozeaza ca rata anuala a inflatiei se va mentine peste nivelul de 8% pana in luna iulie a acestui an, iar pana la finalul anului se va reduce la 5.2%. Presiunile inflationiste vin, in special din partea alimentelor, mai exact din partea legumelor si fructelor.

"Inflatia din Romania a fost mereu o surpriza neplacuta si este probabil sa fie asa si in urmatorii ani", concluzioneaza economistul BCR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.

Cronometrul wall-street.ro arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.