Consiliul de Administratie al BNR va aproba in sedinta de politica monetara de pe 3 mai raportul trimestrial asupra inflatiei, urmand ca acesta sa fie prezentat la sfarsitul acestei saptamani. Banca centrala va anunta o noua prognoza privind rata anuala a inflatiei pentru finalul lui 2011. Economistii sustin ca prognoza de inflatie ar putea fi revizuita in urcare pana la 4,5% - 5%.

BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an, de la 3,6% cat a anuntat in februarie, dar Adrian Vasilescu, cosilierul guvernatorului BNR, sustine ca noua estimare a bancii centrale nu va depasi 5%. Prognozele analistilor sunt, insa, mai ridicate.

"Noi (BNR) vom da in luna mai o noua porgnoza de inflatie, nu stiu cat va fi, dar nu cred ca va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul fata de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc in conditiile speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, pretul alimentelor pe plan international creste si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente", a declarat luna trecuta Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat atunci ca inflatia din Romania este atipica si ca are doua componente majore, una structurala si una emotionala.

Inflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8% in martie, plasandu-se la nivelul de 8,01%, peste asteptarile analistilor. Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,6% in martie 2011 comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna martie, cu 1,17%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,51%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,34%.

O scadere a inflatiei in acest an pana la 3,6%, cat este prognoza BNR, este imposibila, iar acest fapt a fost subliniat chiar de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in contextual in care presiunile inflationiste s-au accentuat.

Economistii sustin ca prognoza de inflatie ar putea fi revizuita in urcare pana la 4,5% - 5% pentru finalul anului curent. Analistii mai pesimisti sustin ca o prognoza realista de inflatie pentru finalul anului 2011 se incadreaza in intervalul 5% - 5,5%. BNR va prezenta raportul trimestrial asupra inflatiei la sfarsitul acestei saptamani, intr-o conferinta de presa, ocazie cu care va anunta si noua prognoza de inflatie. Banca centrala a mai operat o revizuire in urcare a prognozei de inflatie pentru finalul lui 2011, cresterea fiind de la 3.4% la 3,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si