Ghetea: Dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate

Dobanzile pentru creditele in lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatoarele 18 luni, in conditiile in care va continua trendul de scadere a costurilor la imprumuturile in lei, iar cele in valuta se vor scumpi ca urmare a cresterii ratei Euribor, considera Radu Ghetea, presedintele ARB.

"Euribor a stat la un nivel foarte jos. Parerea mea este ca in peioada crizei, in ultimi doi ani, Euribor a fost tinut in mod artificial la un nivel foarte jos de catre Banca Centrala Europeana si a fost departe de nivelul de dobanda care trebuia practicat intr-o economie europeana activa. Ati vazut ca a inceput sa creasca. Parerea mea este ca la sfarsitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghetea, citat de Mediafax.

El a precizat ca efectele imediate ale acestui proces vor fi resimtite de catre consumatori in faptul ca vor decide mai usor sa ia un credit.
"Acum sunt convins ca aceasta diferenta intre dobanda la euro si la lei face pe unii oameni sa se gandeasca foarte mult pana sa ia un credit si de multe ori sa piarda oportunitati tot gandindu-se care e mai bun, leul sau valuta", a aratat Ghetea.

Pe de alta parte, Ghetea crede ca va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobanzile sa coboare pana la nivelurile practicate de Uniunea Europeana.

"E un lucru pe care cu totii il urmarim, sa vedem o egalizare. In ceea ce priveste dobanzile la pasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil ca va fi destul de greu sa ne apropiem de cele din Uniunea Europeana. In schimb, la active, acolo unde indexarea dobanzilor se face la Euribor, sunt niste reguli clare din partea UE cum sa folosim dobanzile in relatia cu populatia. Parerea mea este ca acest trend de crestere a dobanzilor la euro si reducerea dobanzilor la lei va duce undeva intr-un orizont de 18 luni la o apropiere foarte mare a celor doua dobanzi", a mai spus Ghetea.

Bancile din Romania utilizeaza indicii Euribor si Robor pentru a calcula dobanzile la creditele noi acordate populatiei.

Dobanda Euribor reprezinta media ratelor la imprumuturile interbancare practicate de principalele banci de pe piata europeana, iar ROBOR reprezinta media tranzactiilor efective realizate intr-un interval de 15 minute de catre mai multe banci din Romania autorizate sa participe la formarea zilnica a ratei.

Banca Centrala Europeana a majorat, in luna aprilie, rata dobanzii de politica monetara pentru prima data dupa iulie 2008, de la nivelul minim record de 1% la 1,25%. Economistii anticipeaza ca pana la sfarsitul anului rata dobanzii sa continue sa fie majorata in principal din cauza presiunilor inflationiste.

Totodata, Euribor a crescut treptat de la inceputul acestui an, sustinuta de asteptarile analistilor pentru inasprirea politicii monetare a BCE. Marti, Euribor la trei luni se situa la nivelul de 1,434%, aproape de nivelul maxim din ultimii doi ani atins saptamana trecuta.

Pe de alta parte, BNR nu a mai modificat dobanda de politica monetara din luna mai 2010, rata situandu-se in prezent la 6,25%. Dobanzile la creditele noi acordate de banci s-au redus in ultimul an de la 12,59% in martie 2010 la 10,63% dupa primul trimestru al acestui an. Robor la trei luni a coborat de la 5,68% la finele lunii martie 2010, la 5,45% in prezent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri