"Avem un optimism conservator in ceea ce priveste evolutia in urmatoarea perioada de timp, in 2011. Asistam la o decelerare a vitezei de deteriorare a perceptiei de risc de credit fata de sectorul IMM, ceea ce este un element incurajator, avem o scadere a numarului de insolvente, iar pentru IMM-uri o scadere a ratei de credite neperformante. Sunt perspective conservatoare, dar optimiste a revenirii cererii de credite in perioada urmatoare", a spus Niculescu.

Ea a prezentat ultimele statistici oficiale legate de evolutia creditarii, mentionand ca in ultimele sase luni se inregistreaza o stabilizare a mediului macroeconomic.

"Atat din punct de vedere statististic, cat si din perceptiile pe care le avem asupra pietei in prezent putem spune ca s-a creat o stabilitate la nivel macroeconomic. Astfel, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 2,1% in perioada aprilie 2010 - aprilie 2011. Nu este o crestere semnificativa, dar este o imbunatatire. In ceea ce priveste structura acestuia din punct de vedere al valutelor in care a fost acordat observam o crestere semnificativa a creditelor in RON de 6,6%, iar cel in euro de doar 4,8%. Asistam asadar la o ronizare a creditelor companiilor, aspect datorat si evolutiei dobanzii la creditele in lei", a explicat Niculescu.

In opinia sa, printre dificultatile care ingreuneaza accesul firmelor la finantare se numara angajamentul redus al proprietarilor, in conditiile in care doar 23% din firme si-au majorat capitalul social prin aport propriu al asociatilor, iar in majoritatea cazurilor acestia opteaza pentru imprumut asociat.

Citeste si:

De asemenea, predictibilitatea redusa a afacerilor este un alt element identificat in acest sens de reprezentantul Alpha Bank.

"In 2010, circa 10% dintre companii si-au schimbat obiectul de activitate. Din acest motiv este dificila analiza cash-flow-ului si a managementului, dar si realizarea de previziuni cand compania vrea sa acceseze o finan?are", a explicat Niculescu.

Totodata, firmele au probleme in dimensionarea corecta si obiectiva a necesarului de finantare in functie de capacitatea societatii de a implementa proiectul, precum si de evolutia pietei si de previziunile financiare pe termen mediu si lung.