Autoritatile locale vor putea amenda prorpietarii care nu si-au incheiat asigurare obligatorie sau facultativa pentru locuinta incepand cu data de 5 august 2011, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia", a spus Angela Toncescu (foto).

Ea a declarat ca dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art. 33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011.

"Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii 260/2008", a declarat Toncescu.

Art. 33 din Legea 260/2008 specifica faptul ca „pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 al. 1".

Acesta din urma precizeaza ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".

Legea 206/2008 ramane interpretabila in sensul ca aplicarea de sanctiuni ar fi posibila doar dupa august 2012, adica la un an dupa scurgerea celor 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun CSA si MAI nr. 6/87/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a precizat o data de incepere a aplicarii amenzilor, 15 iulie, dar formularea nu a fost una oficiala, ci doar printr-un comunicat.

„Potrivit Legii, asa cum a intrat in vigoare la 17 noiembrie 2008, CSA avea obligatia sa emita Norme, iar ultima Norma a fost emisa la 7 septembrie 2009. Calculand anul de gratie, dupa cele 90 de zile scurse, rezulta ca acesta a expirat de mult timp. Ulterior s-a simtit nevoia ca si MAI sa poata emite Norme, dar acesta nu a modificat in mod expres termenele din Lege, ceea ce inseamna ca termenele initiale raman in aplicare”, a declarat Marinela Nemes, jurist in cadrul CSA.

Baza de date comuna pentru asigurari de locuinta

Toncescu a spus ca CSA va infiinta o baza de date comuna atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative, care va fi pusa la dispozitia autoritatilor locale.

"In acest mod, primarii vor sti exact cine are incheiata o asigurare de locuinta si cine nu, pentru a evita orice fel de confuzie in momentul in care vor trimite notificarile pentru incheierea unei astfel de polite", a afirmat presedintele CSA.

Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40% sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii. Din totalul politelor incheiate, doar 7,4% (aproximativ 640.000 de locuinte) reprezinta polite obligatorii.

In perioada 15 iulie 2010-30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - PAD - acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale - inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

Toncescu a spus ca Parlamentul lucreaza la un nou proiect pentru modificarea Legii 260/2008, iar CSA va avea cateva amendamente, pe care nu le-a precizat.

PAID va distribui polite prin primarii si asociatii de proprietari

CSA a anuntat ca societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri