Un panel al Congresului american a aprobat un proiect de lege care ar forța compania-mamă a TikTok, cu sediul în China, să vândă aplicația în termen de șase luni sau să fie interzisă, relatează BBC.

Măsura, introdusă de un alt comitet al Camerei Reprezentanților și susținută de Casa Albă, citează preocupări de securitate națională.

TikTok spune că legislația propusă ar afecta libertatea de exprimare și întreprinderile mici care se bazează pe aplicație.

Compania și-a îndemnat utilizatorii să-și exprime și ei opoziția față de propunerea legislativului american.

Gigantul chinez a confirmat BBC că a trimis o notificare prin care îi îndeamnă utilizatori „să-și sune acum reprezentantul” (din Congres – n.r.) pentru a-i îndemna să voteze împotriva măsurii.

Un consilier al Congresului a declarat pentru BBC că biroul lor a primit zeci de apeluri. Unele linii telefonice au fost copleșite, a relatat New York Times, iar câțiva dintre apelanți păreau a fi adolescenți.

Proiectul de lege care a fost votat în unanimitate de 50 de membri ai Comisiei pentru energie și comerț, este de așteptat să fie votat în plenul Camerei săptămâna viitoare. Senatul american ar trebui să o aprobe înainte de a deveni lege.

Președintele comitetului a criticat mobilizarea de către TikTok a utilizatorilor săi, la care platforma a răspuns: „De ce membrii Congresului se plâng că au auzit alegătorii lor? Cu respect, asta nu este treaba lor?”

Americanii semnalează riscuri de securitate națională

Proiectul de lege se angajează să „protejeze securitatea națională a Statelor Unite de amenințarea reprezentată de aplicațiile controlate de adversari străini”.

Parlamentarii spun că proprietarul TikTok, ByteDance, are legături cu Partidul Comunist Chinez, aspect negat de ByteDance și TikTok.

Proiectul de lege face referire specifică la ByteDance - care ar fi forțat, în conformitate cu termenii proiectului, să vândă TikTok sau să fie eliminat din magazinele de aplicații mobile din SUA.

„Cel mai important adversar al Americii nu are nicio treabă să controleze o platformă media dominantă în Statele Unite”, a declarat președintele comisiei Mike Gallagher, un republican din Wisconsin.

Raja Krishnamoorthi, un democrat din Illinois, a spus că TikTok reprezintă „amenințări critice la adresa securității noastre naționale”, deoarece compania-mamă a fost „obligată să colaboreze” cu conducerea politică a Chinei.

Susținătorii proiectului de lege neagă că mișcarea echivalează cu o interdicție deschisă a TikTok, argumentând că ByteDance are o perioadă de aproximativ șase luni pentru a se conforma.

Dar într-o declarație postată pe X, TikTok a descris mișcarea ca fiind „o interdicție totală... indiferent cât de mult încearcă autorii să o deghizeze”.

„Această legislație va călca în picioare drepturile Primului Amendament ale a 170 de milioane de americani și va priva 5 milioane de întreprinderi mici de o platformă pe care se bazează pentru a crește și a crea locuri de muncă”.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a fost de acord, spunând că propunerea reprezintă un efort de a obține „puncte politice ieftine în timpul unui an electoral”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri