Totodata, BNR a mentinut si niveluri actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, spune ca banca centrala ar trebui sa ofere o explicatie mai larga cu privire la deciziile pe care le ia, intrucat din informatiile pe care le detine ar fi fost necesara o scadere a dobanzii cheie.

„Probabil ca BNR are informatii pe care nimeni nu le detine. Cu informatiile pe care le am eu si cu ceea ce stiu despre afaceri, o scadere a dobanzii de politica monetara ar fi fost in folosul comunitatii de afaceri”, a declarat Dan Sucu, pentru Wall-Street.ro.

Presedintele grupului Altex, Dan Ostahie, a precizat pentru Wall-Street.ro ca la un moment dat BNR tot va trebui sa reduca dobanda cheie si ca in acest moment trendul ar trebui sa fie unul de scadere.

Citeste si:

„Probabil ca factorii macroeconomici au determinat banca centrala sa nu reduca dobanda. O diminuare a acesteia ar reduce costurile de operare ale companiilor romanesti. Romania are cea mai mare dobanda cheie din Uniunea Europeana, iar acest lucru reprezinta un dezavantaj pentru companiile romanesti in raport cu firmele externe. Dobanda de 6,25% este prohibitiva, iar creditarea in lei nu este stimulata”, a adaugat Dan Ostahie.

Inclusiv bancherii sustin o scadere a dobanzii de politica monetara, Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, a mentionat ca „anul acesta este categoric nevoie de o reducere a dobanzii, daca nu acum cel putin pana la sfarsitul anului, pentru ca este nevoie sa se dea un semnal in sistemul bancar”.

„Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare”, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut in august, pentru a treia luna consecutiv, inflatia anuala coborand astfel la 4,25%, foarte aproape de tinta bancii nationale.