"Bancile pentru locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, spre deosebire de bancile comerciale, care au un camp mai larg de actiune. In fisa postului au si operatiuni speculative", a spus Isarescu, scrie Mediafax.

El a aratat ca atunci cand bancile comerciale se folosesc de operatiuni speculative creste riscul aparitiei unor bule speculative, iar acest lucru s-a intamplat si in Romania in cateva orase.

"Programul Prima Casa si bancile pentru locuinte au lucrat anticiclic si au ajutat la spargearea bulei mici imobiliare care era in Romania", a mai spus seful bancii centrale.

Citeste si:

Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita in scop locativ de catre clientii bancilor pentru locuinte care activeaza pe segmentul de economire-creditare din Romania, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, in limita a 250 de euro.

BCR Banca Pentru Locuinte si Raiffeisen Banca Pentru Locuinte vand produse de economisire-creditare in lei destinate imbunatatirilor locative, prin care clientii pot angaja imprumuturi in moneda nationala cu dobanzi mai mici decat cele din piata.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus in Romania in 2004, iar gradul de penetrare este mult mai redus decat in alte state din regiune, precum Ungaria, Croatia, Slovacia sau Cehia.