Romania. tara tuturor posibilitatilor. Locul unde fiecare incearca intai sa dribleze (legile, moralitatea, spiritul de fair play in afaceri, tot ce se poate) si de-abia mai apoi sa paseze. Lucru valabil si pentru Bursa de Valori, plina pana la refuz de SSIF-uri “de umplutura”, care in numele unor investitii mai degraba fictive s-au imbogatit peste noapte.

In urma cu putin timp, presedintele unuia dintre SSIF-urile carora le-a pus Dumnezeu mana in cap in vara lui 2005 (a se citi au devenit actionari la Bursa) anunta ca societatea e dispusa sa vanda actiunile detinute la BVB, avansand si o suma ametitoare pentru tranzactie: un milion de euro. Respectiva companie (nici nu mai conteaza numele) a intermediat, din 2000 si pana astazi, tranzactii in valoare de circa 13,5 milioane de euro (calculul se poate sa nu fie atat de exact, insa ordinul de marime e important). Ea a contribuit astfel la bugetul Bursei, prin intermediul partii de comision care revine BVB, actualmente sub 0,20% din tranzactii, cu cateva zeci de mii de euro. Ce a primit? Poate nu chiar un milion, dar cu siguranta cateva sute de mii frumusele.

Aruncand o privire fugara pe lista cu actionarii Bursei, si mai ales pe cea cu contributiile lor la bunastarea institutiei, nu putem sa nu remarcam un dezechilibru major. Investitia in dezvoltarea pietei de capital, in numele careia proprietarii de case de brokeraj au devenit actionari la BVB, e disproportionata comparativ cu cat a primit fiecare inapoi. Ceva pe principiul comunist “de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi”.

Primele 11 SSIF-uri de la Bursa au intermediat, in anii 2000-2005, peste 50% din valoarea, actualizata cu inflatia, a tranzactiilor. Echivalentul a aproape sase miliarde de euro, din care la bugetul BVB au intrat cateva milioane bune. Companiile respective controleaza in prezent nu mai putin de... 16,41% din voturile Adunarii Generale a Actionarilor. Sa nu mai vorbim de bani, unde majoritatea au iesit in pierdere. E drept, decat deloc, e bine si asa.

La polul opus al clasamentului, cea mai slaba companie din acest punct de vedere a contribuit in perioada mentionata (mai devreme de 2000 nu am gasit date) cu 0,02% din totalul tranzactiilor si a primit in schimb 1,49% din ceea ce au acumulat toti ceilalti la un loc. Profitabilitate maxima, asadar. Doar 21 dintre actualele companii de brokeraj au trecut de 1,49% din totalul tranzactiilor pe ultimii ani, fiind in consecinta indreptatite sa aspire la actiunile primite. Ele sunt urmate de alte patru-cinci societati cu ponderi apropiate, mai departe diferenta fiind destul de mare.
Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22910&shift=1