Urmeaza un ciclu de reducere a dobanzii cheie?

Conditiile de piata din prezent permit intr-un camp destul de importantant reducerea dobanzii cheie, insa o astfel de politica ar trebui urmata in pasi mici si tinand cont de ansamblul factorilor din piata de la momentul respectiv, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Miscand rata dobanzii de politica monetara nu vrem sa stricam alte lucruri. De stricat echilibrele este usor. Sa le restabilesti, sa revii la inceredere este mai greu. Nu este vorba de frica, ca nu suntem curajosi. Nu trebuie sa ne dovedim curajul dand cu capul intr-un perete de otel", a afirmat seful bancii centrale.

El a raspuns, astfel, intrebarilor mai multor analisti care au solicitat o reducere mai puternica a dobanzii cheie.

Isarescu a adaugat ca o scadere a ratei dobanzii cu mai mult de 0,25% ar scoate institutia din comportamentul bancilor centrale.
"Cam acesta este pasul. In momentul in care reduci cu mai mult de 0,25%, apare intrebarea: Pe ce se bazeaza Banca Nationala (...) Treptat, ceea ce va face Banca Nationala in materie de dobanda se va transmite si la nivelul dobanzilor la credite si, speram noi, si la depozite. Chiar daca pare paradoxal ca nu este in interesul bancilor comerciale, este in interesul bancilor comerciale, pentru ca ele vor trebui sa se bazeze pe resursele de pe piata interna", a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a redus, saptamana trecuta, pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dand astfel un semnal pentru revigorarea creditarii si sustinerea cresterii economice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri