Negocierile intre actionarii Bursei de Valori Bucuresti si ai celei de la Sibiu au decurs normal pana la impartirea actiunilor. Miza mare a incins, in cele din urma, spiritele.

Marul discordiei in discutiile privind absorbtia Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) consta in procedura de impartire a actiunilor in urma fuziunii. Situatia nu este tocmai simpla, deoarece nu toti actionarii BVB au detineri si la BMFMS. Comisia desemnata special pentru solutionarea problemei nu a reusit, deocamdata, sa gaseasca formula prin care convertirea actiunilor sa se faca in mod echitabil. Intre timp, actionarii carora nu le surade ideea fuziunii, cei mai multi neeligibili, incearca din rasputeri sa impiedice unificarea pietelor.

De curand, ei au propus majorarea capitalului social al BMFMS, propunere respinsa de catre actionarii majoritari (societatile de brokeraj), desi era agreata si de presedintele institutiei, Teodor Ancuta. Respingerea acestei propuneri are loc dupa ce conducerea BMFMS s-a angajat, in fata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sa majoreze capitalul la cinci milioane de euro, pana la data aderarii. Comisia a fost de acord ca BMFMS sa parcurga acest proces in trei etape. Angajamentul a fost facut in contextul in care bursa sibiana intentioneaza sa se transforme, anul acesta, in operator de piata.

In viziunea unor brokeri, negocierile au ajuns intr-un punct extrem de sensibil. Reprezentantii BMFMS iau si ei in calcul posibilitatea ca fuziunea sa nu se materializeze. Ei sunt ingrijorati ca, in acest caz, timpul ar putea fi mult prea scurt pentru a pune in aplicare celalalt plan, de majorare a capitalului social. Ceea ce ar putea sa ii coste scump: pierderea autorizatiei de functionare.

Fuziune bursiera, negociata cu armele pe masa

BMFMS isi poate pierde autorizatia, daca nu fuzioneaza cu BVB sau nu-si majoreaza capitalul

Casatoria intre BVB si BMFMS are viitor, dar cere sacrificii pe care nu toti actionarii sunt dispusi sa le faca. Discutiile legate de impartirea actiunilor fac unificarea imposibila.

Fuziunea Bursei de la Bucuresti cu cea de la Sibiu, lansata cu surle si trambite de catre reprezentantii celor doua institutii, la sfarsitul lui 2004, incepe sa para o utopie. Nu numai ca mariajul nu s-a concretizat pana la acest moment, dar sunt tot mai evidente nepotrivirile de caracter. Teoretic, toti actorii pietei de capital sunt de acord cu unificarea burselor. Practic, insa, se manifesta rezerve. In mare parte, actionarii neeligibili ai Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) nu-si doresc fuziunea, motivand ca au riscat sa investeasca in piata instrumentelor derivate intr-o perioada cand Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o ignora total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri