Bancpost si-a majorat fondurile proprii cu aproximativ 115 milioane de euro. Aceasta a fost posibila prin cresterea capitalului social cu echivalentul in lei a 80 milioane de euro, diferenta fiind reprezentata de un imprumut subordonat de 35 milioane de euro acordat de actionarul majoritar Eurobank EFG, a declarat agentiei Mediafax presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Majorarea s-a realizat in principal pentru a permite bancii sa reia creditarea in valuta care a fost afectata de normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si mai putin de o nevoie presanta de crestere a capitalului. In prezent gradul de adecvare a capitalului in functie de risc este foarte ridicat, de circa 25%, in conditiile in care cerinta legala este de 12%", a afirmat Bogza.

Anul trecut, BNR a adoptat norme potrivit carora bancile vor acorda credite in valuta in limita a 300% din fondurile proprii. Bancpost a anuntat atunci ca a depasit acest plafon si a stopat acordarea de noi credite in valuta pana la majorarea capitalului. Potrivit lui Bogza, banca are in prezent fonduri proprii de 768,5 milioane de lei, valoarea capitalului social fiind de 201,7 milioane de lei.

Obtinerea unui profit de 20 milioane euro, un obiectiv al conducerii

Conducerea bancii si-a propus ca obiective pentru 2006 cresterea activelor cu 42% si atingerea unui profit net de 20 milioane de euro, extinderea retelei teritoriale de la 150 la 200 de unitati, majorarea numarului de bancomate si imbunatatirea raportului credite/active de la 44%, in 2005, la 68%, in decembrie 2006. Majorarea capitalului social s-a realizat in doua etape, in conditiile in care in cadrul primei etape, finalizate in decembrie 2005, persoanele fizice nu au subscris in totalitate. A doua etapa a majorarii capitalului s-a realizat in perioada 16-29 ianuarie, proportiile detinute de actionari mentinandu-se relativ aceleasi. Actionarul majoritar este banca elena Eurobank EFG, cu aproape 63% din capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri