Ideea nu este noua, a fost lansata cu surle si trambite de conducerea SIF Transilvania in uma cu cateva saptamani, ulterior aceasta batand in retragere de teama ca micii actionari nu vor digera renuntarea la dividendele in bani. Practic, 27,4 milioane de lei (54%) din profitul de 50,4 milioane de lei obtinut in 2005 de SIF Banat-Crisana ar urma sa ramana la dispozitia societatii, fiind incorporat in capitalul social. Actionarii existenti la data de inregistrare ar urma sa primeasca in aceasta ipoteza o actiune gratuita noua la fiecare doua detinute, iar capitalul social ar urma sa creasca de la 54,8 la 82,3 milioane de lei prin emitere de noi actiuni la valoarea nominala (0,1 lei).

Anul trecut, societatea a directionat spre fondul de dividende 68% din profitul net, fiind printre cele mai darnice SIF (doar Muntenia a alocat mai mult - 90%, in timp ce Transilvania a rezervat doar 43%). In ipoteza ca majorarea de capital se aproba, din cei 0,0918 lei/actiune cat reprezinta profitul din 2005, ar mai ramane 0,0418 lei/actiune pentru a fi repartizati ca dividende-cash (46% din profit ar urma sa ia calea fondului de dividende), nu foarte mult sub cei 0,0500 lei platiti anul trecut.

Cvorumul va fi insa cel mai important obstacol in calea majorarii de capital, detinatorii de pachete mai mari de actiuni fiind, de altfel, incantati ca ar putea primi actiuni gratuite. Asta pentru ca in buna traditie a pietei de capital autohtone, cresterea lichiditatii aduce invariabil o crestere a capitalizarii companiei.

Pentru a-si vedea trecuta prin AGA propunerea, conducerea SIF Banat are nevoie de o prezenta la a doua convocare (29 aprilie) a cel putin 50% din capitalul social. Lucrul nu e tocmai usor, de vreme ce nici o societate de investitii nu a reusit sa adune investitori reprezentand un astfel de procent sub acelasi acoperis. Banat-Crisana a avut de pilda anul trecut la AGA de bilant, la a doua convocare, 36,3% din capitalul social. Cel mai bine a stat in 2005 la acest capitol Transilvania, cu o prezenta de 40% (a apelat si la votul prin corespondenta), Moldova a avut 30,3%, Oltenia 25,7%, iar Muntenia doar 14,6% (aici rezidualii au o pondere de aproape 50%, astfel incat sunt sanse mici sa vedem o AGA Extraordinara in viitorul apropiat).

Sursa: http://www.baniinostri.ro/auto/auto_oferta.php?ContentID=48