Corectiile care au afectat in ultima luna actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au avut si efecte pozitive. In sensul ca, dupa scaderi accentuate, majoritatea actiunilor au redevenit atractive pentru investitori.
De la inceputul lunii februarie, actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat scaderi semnificative. Indicele BET s-a diminuat cu 10,7%, indicele compozit a pierdut 9,2%, in timp ce indicele BET-FI s-a redus cu 10,9%. De asemenea, fata de preturile maxime din acest an, majoritatea actiunilor au consemnat scaderi ale cotatiilor in medie cu 20%. Dar nu este ingrijoratoare aceasta corectie, intrucat corectiile s-au produs pe fondul unei lichiditati in scadere. Ceea ce indica o atitudine de asteptare din partea investitorilor.

Dar imbucurator este faptul ca majoritatea actiunilor listate s-au transformat din nou in adevarate perle, datorita indicatorilor de tranzactionare calculati pe baza pretului de la sfarsitul saptamanii trecute si a rezultatelor din 2005. Daca luam in calcul nivelul indicatorului PER din luna ianuarie cu o medie de 26, in prezent jumatate inregistreaza o valoare sub acest nivel.

Petrolul, cel mai bun

Din cele peste 60 de companii listate la cota BVB, cele mai atractive din punctul de vedere al indicatorilor PER (curs/profit net unitar) si P/BV (pret/valoare contabila) sunt societatile din industria petroliera. Pe primul loc ar fi Rompetrol Well Services (PTR), pentru care indicatorul PER are o valoare de 3,2, iar pretul de la sfarsitul saptamanii trecute reprezinta numai 45% din valoarea contabila a actiunii.

Daca luam in calcul si faptul ca anul trecut rezultatele inregistrate de companie au fost exceptionale, cu o crestere de peste opt ori a profitului net, atunci putem spune ca Rompetrol Well Services este buna de cumparat. Ceea ce tine departe cumparatorii este insa ancheta pe seama dosarului Rompetrol, care nu este de bun augur pentru increderea unor potentiali investitori.

In aceeasi situatie este si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), pentru care valoarea indicatorului PER este de 6,1, iar cea a raportului dintre pret si valoare contabila e aproape 3. In cazul titlurilor RRC intervine insa si frica privind anularea emisiunii de obligatiuni in favoarea statului pentru datoriile istorice inregistrate de companie.

O valoare redusa a indicatorilor PER au inregistrat si celelalte companii din industria petroliera. Spre exemplu, valoarea pentru Petrolexportimport Bucuresti (PEI) este de numai 5,2, iar pentru Grupul Industrial Electrocontact (ECT) - de 6,9. In cazul lor insa, valorile cotatiilor au depasit valoarea contabila a actiunilor. Un alt punct negativ este si lichiditatea redusa inregistrata de aceste societati.

Nota discordanta face Petrom (SNP), pentru care valoarea indicatorului PER calculat cu pretul de la sfarsitul saptamanii trecute si profitul din 2005 este de 23, iar valoarea raportului dintre curs si valoare contabila de 3. Desi nivelul indicatorilor pentru Petrom este mai ridicat decat pentru restul companiilor petroliere, interesul investitorilor pentru aceste titluri este mare in continuare, cel putin din doua motive. Pe de o parte, activitatea companiei s-a imbunatatit dupa privatizare, anul trecut raportand profit. Pe de alta parte, Petrom face parte din elita BVB, cu o lichiditate buna, fapt care da incredere investitorilor cu putere financiara mare.

Sectorul financiar ramane sus

Desi pentru societatile din domeniul financiar-bancar s-au inregistrat valori mai mari ale indicatorilor de tranzactionare, acestea au potential pentru a reveni in perioada urmatoare. Trebuie luat in calcul si faptul ca titlurile SIF vin dupa o perioada de crestere sustinuta ca urmare a intentiei de majorare a capitalului social cu acordare de actiuni gratuite.
Astfel, valoarea medie inregistrata de PER pentru sectorul SIF-urilor calculat cu preturile de la sfarsitul saptamanii trecute si profitul din 2005 a fost de 27,5, iar a raportului pret/valoare contabila de 1,3. Cu valori ale indicatorilor PER sub nivelul mediu se situeaza SIF Muntenia (SIF4) si SIF Moldova (SIF 2). La polul opus este insa SIF Transilvania, care din cauza profitului mult mai mic inregistrat in 2005 are o valoare a indicatorului PER de 32.

Nici cele doua banci importante de la cota BVB (Transilvania si BRD) nu au inregistrat valori ale indicatorilor PER mult diferite, dar o explicatie e si faptul ca scaderile de la Bursa nu le-au afectat foarte mult. Spre exemplu, fata de pretul maxim din 2006, cotatia BRD s-a redus cu 9%, iar cea a TLV cu 0,7%.

De evitat

Desi majoritatea actiunilor au ajuns la un nivel bun al indicatorilor de tranzactionare, mai exista insa si titluri care nu pot atrage atentia investitorilor. In aceasta categorie sunt actiunile companiilor care si-au redus foarte mult activitatea anul trecut, fapt reflectat prin scaderi puternice ale rezultatelor financiare: Oltchim Ramnicu Valcea, Zimtub Zimnicea si Carbochim Cluj.

O alta categorie este reprezentata de actiuni ale companiilor care au raportat pierderi, cum este cazul Chimopar, Altur, Otelinox, Armatura, Mefin sau Rolast. In plus, pentru toate aceste companii, lichiditatea este redusa, ceea ce este un alt factor ce sustine dezinteresul investitorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri