Cotatiile monedei nationale au ramas aproape de 4,47 lei/euro pana la finalul zilei, desi valutele din regiune au consemnat pierderi importante, generate de cresterea somajului in zona euro la un nou maxim istoric si datele slabe privind sectorul industriei prelucratoare din Europa si Asia.

In jurul orei 16:30, operatiunile se realizau la 4,4660 - 4,4710 lei/euro, in scadere fata de nivelul de la finalul sesiunii locale de joi, cand bancile schimbau euro la 4,4730 - 4,4750 lei, potrivit Mediafax.

In debut, euro era cotat la 4,4790 - 4,4810 lei, iar in prima parte a zilei, cotatiile au coborat treptat pana la 4,4670 lei/euro, leul fiind sustinut de interventiile indirecte ale bancii centrale.

Maximul zilei a fost de 4,4795 lei/euro, leul fiind singura valuta din regiune apreciata. Desi dealerii se asteptau ca in a doua parte a zilei leul sa se alinieze treptat cu tendinta din regiune, cursul a ramas stabil, intrucat BNR a fost prezenta indirect in piata si dupa ora 13:00, cand se anunta cursul de referinta.

Moneda euro s-a depreciat vineri fata de dolar aproape de minimul ultimilor doi ani, in urma cresterii somajului in zona euro la un nou maxim istoric si datelor dezamagitoare privind industria manufacturiera din China.

Pe de alta parte, randamentele obligatiunilor emise de Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Austria si Finlanda au atins vineri minime record, iar pentru titlurile germane pe doi ani au devenit chiar negative, investitorii platind efectiv bani pentru siguranta oferita de Berlin.

Datele negative au venit si din SUA, unde somajul din Statele Unite a urcat in mai pentru prima data in aproape un an, de la 8,1% in aprilie la 8,2%, dupa o perioada de declin puternic, in care a coborat de la 9,1% in august.

In regiune, forintul este in scadere cu 0,75%, din cauza speculatiilor privind noi intarzieri in negocierile dintre Budapesta si Fondul Monetar International, iar zlotul cu 0,3%. Valutele mentionate au consemnat pierderi mai pronuntate pe parcursul sesiunii, insa au recuperat usor spre final.

BNR a anuntat vineri o referinta pentru dolar de 3,6231 lei, un nou record istoric, iar pentru euro cursul a coborat, la 4,4648 lei/euro, sub cotatia minima din zilei.

In sesiunea precedenta, cursul pentru dolar s-a plasat la 3,5939 unitati, iar pentru euro la 4,4652 unitati.

Totodata, pentru francul elvetian, rata de schimb a crescut vineri cu 0,2 bani, de la 3,7159 lei/franc la 3,7179 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi de 4,83 - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, peste nivelul de joi, de 4,76 - 5,25%. Randamentele pentru plasamentele la o saptamana au urcat de la 4,81% - 5,31% la 4,86 - 5,34% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale