Bancile finanteaza si au incredere in proiectele europene, creditele in acest domeniu fiind in marea lor majoritate performante, a declarat Adrian Lisandru, director in cadrul BRD - Groupe Societe Generale, la conferinta Mediafax Talks About European Funds.

"Bancile sunt interesate, sustin, finanteaza, acorda toata atentia si toata increderea proiectelor europene", a afirmat Lisandru, director de promovare si distributie Persoane Juridice in BRD. El a precizat ca vorbeste in numele BRD, adaugand insa ca aceasta este si atitudinea generala a celorlalte banci din Romania.

BRD sprijina o dezvoltare durabila, in special a IMM-urilor, care reprezinta "textura" esentiala a unei economii functionale, potrivit acestuia.

Lisandru a aratat ca pentru succesul proiectelor este nevoie atat de incredere, cat si de o fundamentare corecta a acestora.

"De la momentul in care apar discutiile, initiate cu consultantul, cu banca, pana la momentul unei decizii finale, de incepere a proiectului, de semnare a contractului cu autoritatea de management, in practica observam ca intervalul de timp este considerabil", a spus reprezentantul BRD.

In aceste conditii, el a aratat ca este indicat ca firmele sa fie suficient de solide si stabile, astfel incat in intervalul de cateva luni pana la un an sa nu li se deterioreze de o maniera semnificativa business-planul sau capacitatea financiara de sustinere a proiectelor.

Pe de alta parte, este nevoie de decizii rapide din partea autoritatilor de management privind eligibilitatea proiectelor si semnarea contractelor, iar implicarea consultantilor, atat in structurarea proiectelor, cat si in faza de implementare, este esentiala, a spus el.

"O banca se uita intotdeauna la capacitatea de generare de cash, de rambursare a creditului respectiv din activitatea propriu-zisa pe care o finanteaza pentru respectiva intreprindere. Esential in proportie de 90% este business planul, veridicitatea lui, adaptarea lui la realitatile concrete", a spus reprezentantul BRD.

Lisandru a aratat ca, prin natura lor, bancile trebuie sa fie "usor" conservatoare, fiind de datoria intrepriderilor sa fie mai optimiste si mai increzatoare.

Totodata, el a spus ca aspectele de garantare nu constituie piedici de netrecut, iar implicarea fondurilor de garantare este mai mult decat binevenita.

"Nu cred ca proiectele pe care bancile le-au sustinut cu fonduri europene reprezinta in acest moment probleme pentru banci. Dimpotriva, sunt absolut convins ca aceste credite s-au dovedit in marea lor majoritate ca fiind credite performante, cu bune rezultate si cu o rambursare corecta", a mai spus Lisandru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BRD digitalizeaza complet procesul de accesare a fondurilor mutuale