Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga, in 22 ianuarie, 150 de milioane de euro de pe piata locala printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la trei ani, potrivit prospectului publicat pe site-ul institutiei.

Titlurile vor ajunge la maturitate in februarie 2016, scrie Mediafax.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat de asemenea in urma investitiilor straine, iar in sesiunea de joi referinta BNR a coborat la 4,3753 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei doar in luna ianuarie.

Luni sunt programate doua licitatii pentru vanzare de titluri de stat de catre Ministerul Finantelor Publice. Ministerul vrea sa imprumute in total 1,3 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) si prin obligatiuni cu scadenta de 3 ani (800 milioane lei).

"Cu 3,7 miliarde lei in titluri de stat la un an scadente pe 16 ianuarie, tilturi similare ar putea beneficia de o cerere semnificativa la licitatia de astazi si se vor vinde probabil intr-o suma peste cele 500 milioane lei planificate. Cu toate acestea, deoarece acest tip de instrumente este dorit in principal de jucatorii locali, ne asteptam doar la o scadere usoara a randamentului fata de precedenta astfel de licitatie, din 7 ianuarie, pana la un maxim in jurul a 6,05%", arata un raport ING Bank transmis luni.

In schimb, analistii bancii se asteapta la o cerere puternica in cazul titlurilor pe trei ani, atat din partea investitorilor locali, cat si straini, asa cum s-a intamplat la precedentele licitatii pentru astfel de titluri.

"Prognozam ca suma vanduta va fi semnficativ peste cele 800 milioane lei anuntate de MF si ne asteptam ca randamentul maxim sa scada pana in jurul a 6%, nivel ce ar marca un nou minim istoric pentru acest tip de instrumente", potrivit raportului citat.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligatiuni cu scadenta in octombrie 2015, de peste trei ori mai mult fata de valoarea indicava, iar randamentul a coborat la 6,03%, in conditiile in care cererea a continuat sa fie ridicata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Esec total al Finantelor la licitatia de titluri de stat