Cel mai bun curs leu-euro din acest an

Moneda nationala s-a apreciat semnificativ in prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,4589 lei/euro, cu 3,46 bani mai redus, ajungand astfel la cel mai redus nivel de la jumatatea lunii decembrie.

O rata de schimb inferioara celei de marti, de 4,4537 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 16 decembrie. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4935 lei/euro.

Leul s-a apreciat cu 1,78% in ultimele sase sedinte, miscare sustinuta saptamana trecuta de interventii indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.

In acelasi timp, leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc.

Citeste si:
Cîțu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Cursul leu/euro s-ar...
Cîțu, despre creșterea...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

In debut, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar cu cel de la finalul zileiprecedente, cand bancile cotau euro la 4,4900 - 4,4915 lei.

In prima parte a zilei, cursul a coborat treptat sub 4,46 lei/euro, cel mai probabil condus de inchiderea pariurilor impotriva monedei locale, potrivit dealerilor.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de pana la 1% la inceputul zilei, dupa ce saptamana trecuta s-au depreciat semnificativ, jucatorii iesind de pe mai multe piete emergente, din cauza dobanzilor reduse.

Citeste si:
Euro ajunge la un nou maxim istoric. Cursul de schimb anunțat...
Euro ajunge la un nou maxim...

Unii dealeri considera ca leul beneficiaza de sentimentul pozitiv din pietele vecine, avand in vedere ca si dobanzile de pe piata monetara locala se situeaza la un nivel atractiv.

Interventiile indirecte ale BNR in piata de saptamana trecuta au influentat dobanzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi dobanzile se plasau la 3,5 - 4%, iar pentru plasamentele pe termen de o saptamana, ratele medii se situau la acelasi nivel.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 3,52% pe an.

Citeste si:
Ce se întâmplă cu leul? BNR vede echilibru, analiștii nu sunt atât...
Ce se întâmplă cu leul? BNR...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri