O rata de schimb inferioara celei de marti, de 4,4537 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 16 decembrie. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4935 lei/euro.

Leul s-a apreciat cu 1,78% in ultimele sase sedinte, miscare sustinuta saptamana trecuta de interventii indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.

In acelasi timp, leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

In debut, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar cu cel de la finalul zileiprecedente, cand bancile cotau euro la 4,4900 - 4,4915 lei.

Citeste si:

In prima parte a zilei, cursul a coborat treptat sub 4,46 lei/euro, cel mai probabil condus de inchiderea pariurilor impotriva monedei locale, potrivit dealerilor.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de pana la 1% la inceputul zilei, dupa ce saptamana trecuta s-au depreciat semnificativ, jucatorii iesind de pe mai multe piete emergente, din cauza dobanzilor reduse.

Unii dealeri considera ca leul beneficiaza de sentimentul pozitiv din pietele vecine, avand in vedere ca si dobanzile de pe piata monetara locala se situeaza la un nivel atractiv.

Interventiile indirecte ale BNR in piata de saptamana trecuta au influentat dobanzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi dobanzile se plasau la 3,5 - 4%, iar pentru plasamentele pe termen de o saptamana, ratele medii se situau la acelasi nivel.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 3,52% pe an.