Cotatiile monedei nationale au inregistrat variatii reduse in prima ora de tranzactionare de vineri, usor sub 4,5 lei/euro, intr-o piata cu volume de transfer reduse, potrivit dealerilor.

La deschidere, bancile au cotat euro la 4,5 lei, aproape de nivelul de joi seara, cand moneda unica a fost schimbata pentru 4,4980 - 4,5000 lei. Ulterior, cursul a variat nesemnificativ, in timp ce valutele din regiune consemnau deprecieri usoare, jucatorii fiind atenti la situatia din Ucraina.

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingul Romaniei pentru credite in moneda straina pe termen lung la "BBB-", cu perspectiva stabila, decizia reflectand deficitul bugetar mai mic si cresterea economica peste asteptari de anul trecut. Ratingul pentru credite in moneda locala pe termen lung a fost reafirmat la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila, potrivit Mediafax.

Anuntul nu a avut niciun impact asupra cursului de schimb. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,4986 lei/euro, cu 1,37 bani mai redus fata de cel de miercuri. Banca centrala a publicat miercuri o rata de referinta de 4,5123 lei/euro.

Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, rata de schimb coborand cu 1,44 bani, la 3,2752 lei/dolar. Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,7042 unitati la 3,6903 unitati.

Leul s-a apreciat in raport...
Citeste si: Leul s-a apreciat in raport cu euro: la cat a ajuns cursul

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Randamentele pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi au continuat sa coboare, fiind de 1,25 - 2,25% pe an.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum explica BNR riscurile perspectivei inflatiei?