Ministerul Finantelor Publice (MFP) a mandatat bancile Citigroup, Societe Generale, UniCredit si ING sa pregateasca o emisiune de obligatiuni denominate in euro, cu maturitate de peste zece ani, care va fi lansata in cel mult doua saptamani.

“Este o fereastra de oportunitate pe pietele internationale de capital, de care Romania ar putea profita", au spus sursele citate, scrie Mediafax.

Cea mai recenta licitatie pe pietele externe a fost in luna ianuarie, cand Ministerul Finantelor au atras 2 miliarde dolari prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

In luna octombrie, Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de 4,15% pe an.

Ministerul Finantelor estimeaza pentru acest an atragerea de finantare de circa 2 miliarde euro de pe pietele internationale, prin programul Medium Term Notes (MTN).

Citeste si:
Sefa ING, despre cel mai greu "examen" al banking-ului romanesc
Mihaela Bitu, noul CEO al ING...

Guvernul a anuntat in luna noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani.

Initial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat in iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finantare pentru 2013.

Finantele au planificat pentru luna aprilie emisiuni pe piata interna in valoare de 4,33 miliarde lei, cu 23,8% mai reduse decat suma titlurilor care ajung la scadenta, respectiv 5,68 miliarde lei.

De la inceputul anului, Trezoreria a atras 11,214 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Citeste si:
Un grup bancar important vrea sa desfiinteze 8.000 de posturi
Un grup bancar important vrea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un sfert dintre romani: Finantele, surse de tensiune in cuplu